800 g burgonya
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
150 ml tejföl (20%-os)
só
feketebors (őrölt)
1 csipet szerecsendió (őrölt)
4 db babérlevél (friss, vagy szárított)
1 csapott evőkanál búzaliszt (BL55)
A tetejére
50 g szalonna, bacon (nyers)
1 evőkanál étolaj
A burgonyákat meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és egy lábasba feltesszük főzni. Épp csak annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a megtisztított vöröshagymát, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A csipet szerecsendiót, babérlevelet is hozzáadjuk.
Ha a burgonyánk puhára főtt kb. 30erc alatt, kivesszük a babérleveleket és botmixerrel pépesítjük.
A tejfölben elkeverjük a lisztet csomómentesre.
A tejfölös habarást hozzáadjuk a pürésített burgonyához, elkeverjük, majd forralunk rajta egyet kb. 2 perc. Ezután vízzel, fűszerekkel még beállítjuk tökéletesre az ízt és a sűrűséget.
Saját zsírján, vagy egy kevés olajon megpirítjuk a bacont.
Tálaljuk a levest.
A leveskockából zöldséglevest főzünk. A zöldségeket kicsi darabokra vágjuk és a kenyérrel vagy a zsemlemorzsával összeturmixoljuk. Hozzáadjuk az olajat, a fűszereket, és megint öss...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megmosott, feldarabolt fácánt a belsőségekkel együtt hideg vízben feltesszük főni. Miután felforrt, leszedjük a habját, és hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt répaféléket, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megmosott, meghámozott és feldarabolt almát a szilvával együtt cukros, fűszeres vízben feltesszük főni addig, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak. Közben a tejfölből és a lisztből...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Nehéz1. A fejekből kipattintom a keserűfogakat. 2. A fejet, farkat az apróra vágott hagymával együtt 2 liter vízbe felteszem főni. 3. Mikor forr beleteszem a paprika felét, vala...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű