20 dkg lencse,
25 dkg füstölt hús; ha ez nincs, füstölt szalonnabőr is jó ízt ad a levesnek;
1-1,5 dkg só,
1 kávéskanál mustár (el is maradhat),
1,5 dl tejföl.
Betétként csipetke vagy kemény tojáskocka.
A lencsét, előző este megválogatjuk, többször váltott vízben, dörzsöléssel megmossuk és körülbelül 4 dl hideg vízbe beáztatjuk.
A füstölt húst vagy csontot előre főni tesszük, mert a lencse hamarabb megpuhul, mint a füstölt hús.
A beáztatott lencsét hideg vízzel főni tesszük a finomra vágott hagymával együtt, felforrástól kezdve egyenletesen, lassan forraljuk.
Aki kedveli, egy kis babérlevelet is tehet hozzá.
Amikor a lencse félpuha, hozzáadjuk a füstölt hús levét, ha ez nincs, sózzuk meg a lencsét, egy kávéskanál mustárral is fűszerezhetjük. Ízlés szerint zöldségekkel is dúsíthatjuk a levest.
Cukorral pirított rózsaszínű rántással sűrítjük, tejfölre tálaljuk, enyhén savanyítjuk.
A meghámozott karalábét 0,5 cm-es csíkokra vágjuk. A vajat az olívaolajjal felmelegítjük, hozzáadjuk a karalábét és 4-5 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük zúzott fokha...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűndckjydvjsbvdfbvk
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát és a zellert apró kockára vágjuk. A margarint felolvasztjuk, rádobjuk a hagymát, elkezdjük párolni, majd hozzáadjuk a zellert is. Ha már megpárolódott, megszórjuk a lis...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű:k.b.2 kg sütőtököt meg tisztítva fel kockázva. annyi vízben ami el lepi fel teszem főni,bele teszek ízlés szerint,sót,borsot,szerecsendiót,bazsalikomot,őrölt köményt,1 kis fej ha...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű