a tésztához:
20 dkg vaj, (egy részét zsírral helyettesítettem)
30 dkg porcukor, (nálam 20-25 deka)
2 tojássárgája,
70 dkg finomliszt,
2 csomag sütőpor, (csak egy csomaggal tettem bele)
2 dl tej (a fele narancslé is lehet) (tej is elég volt 1-1,5 deci)
a töltelékhez:
10 dkg vaj, (ha többet teszel, krémesebb)
3 púpozott evőkanál keserű kakaópor, (2 kanállal is elég)
5-6 evőkanál sárgabaracklekvár,
15 dkg darált dió,
10 dkg porcukor,
1-2 dl tej és rum, (rum: fél deci, a tej kimaradt, mert több vajat tettem bele)
5 dkg mazsola (elhagyható vagy lehet más aszalt gyümölcs is)
a forgatáshoz:
rumaroma (esetleg meggylé), mandulaaroma, vérnarancsaroma, 2-3 evőkanál kristálycukor (én rumaromát és vanília aromát használtam)
. 1. A tésztához a puha vajat először magában, majd a porcukorral jól kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd az alaposan megmosott narancs reszelt héjával ízesítjük (ezt kihagytam). Felváltva hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet és a tejet. Közepesen kemény tészta lesz belőle, amit letakarva 1 órára hűtőszekrénybe teszünk.
2. A masszából kb. 70 darab diónyi gombócot formálunk és kb. a harmadát sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Nem kell ellapítani, sülés közben kissé elterülnek, szép kis félgömbök lesznek belőle. (Én azért egy kicsit meglapogattam a tetejét.) Előmelegített sütőben (180°C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 15 perc alatt megsütjük. (régi gázsütőt jól előmelegítettem, 8 perc alatt megsült) Akkor jó, ha a teteje világos marad, az alja pedig szép aranybarnára sül.
3. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd a talpukat egy karalábévájóval kifúrjuk, hogy legyen helye a tölteléknek. (hegyes késsel kapartam ki.)
A kivájt tésztát összemorzsoljuk a vajjal, majd a kakaóporral, a lekvárral, a dióval, a porcukorral a tejjel és a rummal simára dolgozzuk. Az apróra vágott aszalt mazsolát hozzáadjuk. A tészták üregébe töltjük, majd két félgömböt egymáshoz ragasztunk.
4. Egy ecsettel a díszítéshez használt aromákkal a töltött gombócokat megfestjük – lehet, hogy érdemes 1:1 arányban hígítani a színezékeket – és amíg még nedvesek a golyóbisok, gyorsan megforgatjuk a kristálycukorban. Tetejüket középen tovább díszítjük 1-1 pici buxus- vagy rózsalevéllel.
A receptben írtam, min változtattam.
Először 6 tojásból piskótát sütünk,feltekerjük. A krém hozzávalóit elkészítjük,majd beletöltjük a tekercsbe. Konyharuhába beletekerjük hűlésig.
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA kiflit karikára vágom, meglocsolom a felforrósított tejjel, megszórom a mákkal, a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és alaposan összekeverem. Egy lábasban, kézi habverő segíts...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, azzal is egy kicsit verjük. Végül a tojások sárgáját és az olajat keverjük bele. A sütőport és a kakaót elkever...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűSzitáljunk át 40 dkg réteslisztet, 15 dkg porcukrot és fél tasak sütőport. Válasszunk ketté 4 db tojást. A sárgájákat dolgozzuk 25 dkg vajjal a lisztes keverékhez. A tészta harmadá...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű