Családireceptkönyv.hu

Barack süti


Írta:

Adag: 30-35 darab
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


a tésztához:
20 dkg vaj, (egy részét zsírral helyettesítettem)
30 dkg porcukor, (nálam 20-25 deka)
2 tojássárgája,
70 dkg finomliszt,
2 csomag sütőpor, (csak egy csomaggal tettem bele)
2 dl tej (a fele narancslé is lehet) (tej is elég volt 1-1,5 deci)
a töltelékhez:
10 dkg vaj, (ha többet teszel, krémesebb)
3 púpozott evőkanál keserű kakaópor, (2 kanállal is elég)
5-6 evőkanál sárgabaracklekvár,
15 dkg darált dió,
10 dkg porcukor,
1-2 dl tej és rum, (rum: fél deci, a tej kimaradt, mert több vajat tettem bele)
5 dkg mazsola (elhagyható vagy lehet más aszalt gyümölcs is)

a forgatáshoz:
rumaroma (esetleg meggylé), mandulaaroma, vérnarancsaroma, 2-3 evőkanál kristálycukor (én rumaromát és vanília aromát használtam)

Elkészítés:


. 1. A tésztához a puha vajat először magában, majd a porcukorral jól kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd az alaposan megmosott narancs reszelt héjával ízesítjük (ezt kihagytam). Felváltva hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet és a tejet. Közepesen kemény tészta lesz belőle, amit letakarva 1 órára hűtőszekrénybe teszünk.
2. A masszából kb. 70 darab diónyi gombócot formálunk és kb. a harmadát sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Nem kell ellapítani, sülés közben kissé elterülnek, szép kis félgömbök lesznek belőle. (Én azért egy kicsit meglapogattam a tetejét.) Előmelegített sütőben (180°C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 15 perc alatt megsütjük. (régi gázsütőt jól előmelegítettem, 8 perc alatt megsült) Akkor jó, ha a teteje világos marad, az alja pedig szép aranybarnára sül.
3. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd a talpukat egy karalábévájóval kifúrjuk, hogy legyen helye a tölteléknek. (hegyes késsel kapartam ki.)
A kivájt tésztát összemorzsoljuk a vajjal, majd a kakaóporral, a lekvárral, a dióval, a porcukorral a tejjel és a rummal simára dolgozzuk. Az apróra vágott aszalt mazsolát hozzáadjuk. A tészták üregébe töltjük, majd két félgömböt egymáshoz ragasztunk.
4. Egy ecsettel a díszítéshez használt aromákkal a töltött gombócokat megfestjük – lehet, hogy érdemes 1:1 arányban hígítani a színezékeket – és amíg még nedvesek a golyóbisok, gyorsan megforgatjuk a kristálycukorban. Tetejüket középen tovább díszítjük 1-1 pici buxus- vagy rózsalevéllel.

Trükkök, tippek, praktikák:


A receptben írtam, min változtattam.

Barack süti

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
Fahéjas kosárka
Fahéjas kosárka

A muffin sütőt kicsit kivajazom, hogy a kosárkák könnyebben kijöjjenek miután kisültek. A pudingot elkészítem a tasakon olvasható utasítás szerint és félreteszem hűlni. Ezután a l...

Elkészítési idő: kb. 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
BUNDÁS ALMA
BUNDÁS ALMA

Az almákat meghámozom, a magházát kivájom. Megtöltöm lekvárral elkevert durvára vágott dióval. Az almák tetejét megszórom fahéjjal. A leveles tésztát 2-3 mm-ersre kinyújtom, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Mária kirányné süteménye
Mária kirányné süteménye

A tojásfehérjéket egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a pergelt diót, és kisebb adagokban a lisztet is. A masszát osszuk két részre. Tegyük egy s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gitka
Citromos őzgerinc
Citromos őzgerinc

Felverjük a fehérjét, hozzá a porcukor és vanilia és citromhéj, tovább verjük, hozzákeverjük a szódabik. és a lisztet majd a margarint. Hozzá a magozott meggy és a csokicseppek. (...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk