1,5 l tej
4 tojás
1 vanília kikapart belseje (vagy 4 vaníliáscukor)
5 evőkanál barnacukor
egy csipet só
___________________________________________________
2 l tej
8 tojás
1 rúd vanília kikapart magja
8-10 kanál porcukor
4-5 evőkanál liszt
1 kávéskanálnyi vaj az edény falának kikenéséhez
A tejet a vaníliával vagy vaníliáscukorral alacsony lángra felteszem főni, belekanalazom a cukrot is, majd elkezdem melegíteni. Eközben egy másik lehetőleg nagy edényben (én egy magasabb falú teflonserpenyőt használok) kb. 3 ujjnyi vizet elkezdek forralni.
Amíg a tej melegszik és a víz felforr, addig a tojásokat szétválasztom. A sárgája a vaníliás tejbe megy majd, a fehérjét pedig egy csipet só segítségével robotgéppel keményre verem.
Ha a tej elkezd gőzölögni, de még nem forr, belerakom a tojások sárgáját és habverővel kevergetem, ameddig krémet nem kapok. Én jobban szeretem folyósabbra, mert így másnaposan sem lesz kemény, puding állaga.
Ha a víz felforrt, evőkanál segítségével beleszaggatom a felvert fehérjét, kb. 30 másodpercig főzöm az egyik, majd másik oldalán, utána pedig tálcára téve kihűtöm.
Imádom a végén a krém tetejére pakolni a könnyű kis felhőket.
____________________________________________________
Egy szélesebb szájú edény falát kivajazzuk, hogy a tej ne ragadjon le benne. Miközben forraljuk a tejet a vaníliával, a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével felverjük. Amikor felforr a tej, a habot kanállal beleszaggatjuk-egyszerre csak keveset kezdjünk el főzni. Amikor a habfelhők feljönnek a tej felszínére, szűrőlapáttal óvatosan megfordítjuk, és ha újból felbukkan, kiemeljük őket. Mindezt addig folytatjuk, amíg az összes habot el nem készítettük. A meleg tejből kiveszünk 3 dl-t, és a tojások sárgájával, valamint a liszttel csomómentesre keverjük, majd a masszát folyamatos keverés mellett lassan visszacsurgatjuk a tejbe, és ezzel lassan besűrítjük. Addig főzzük, amíg elérjük a számunkra kívánatos krémes állagot. Amikor ez megtörtént, a cukor másik felét is a madártejhez adjuk, levesszük a tűzről, hőálló tálba öntjük, és a tetején eloszlatjuk a habpamacsokat. Néhány óra alatt jól lehűtjük és csinos tálkákba rendezve tálaljuk.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Majd egy sütőpapírral kibélelt gáztepsiben a tésztát kézzel egyenletesen belenyomkodjuk. Megkenjük baracklekvárral egyenletesen a tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk,majd 1/3 részét folpackba csomagoljuk és a fagyasztóba tesszük míg a töltelék elkészül. A tészta 2/3 részét tegyük hűtőbe. Az almát meghámozzuk,kö...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű- Az étcsokit vízgőz felett felolvasztom, majd félretszem hűlni. - A szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a tojással habosra keverem. - A lisztet elkeverem a sütőporral, a sóval...
Elkészítési idő: 2 és fél óra Nehézség: Könnyű1 csomag Ramát, 12 dkg cukrot és a 4 tojássárgáját megfőzöm. Nem túl magas lángon, mert a tojássárgája megfő. 25 dkg darabolt diót belekeverek. Ezután 20 dkg cukrot pirítok és bele...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű