A tésztához
500 g búzaliszt (BL55)
200 g sertészsír
só
1 evőkanál porcukor
100 ml tejföl (20%-os)
25 g élesztő (friss)
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A töltelékhez
2 kg alma
100 g kristálycukor
2 teáskanál fahéj (őrölt)
1 marék zsemlemorzsa
A etejére
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A tejfölben elkeverjük az élesztőt. Lisztben elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a csipet sót, cukrot, tojást és az élesztős tejfölt is. Jól összegyúrjuk, a elfelezzük és félretesszük, amíg az almát elkészítjük.
Az almákat lereszeljük (aki szeretné, meghámozhatja én nem szoktam sem itt sem a lepénynél meghámozni).Ha lereszeltük az almát, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, mint a tepsi - ez nálam 35x25 cm. Tepsibe tesszük, meghintjük 1 marék zsemlemorzsával.Rátesszük az almát, aminek a levét kinyomkodtuk. Ezt megszórjuk cukorral, meghintjük fahéjjal és befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Villával megszurkáljuk.és 1 felvert tojással megkenjük. 160 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Hőlégkeverésesnél elég neki 20-25 perc.Ha kihűlt az almás béles felvágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Nálam minden mennyiségben jöhetne az almás süti. Ez az almás béles recept is anyós féle recept, ennek vastagabb a tésztája, mint az enyémnek. Van az a pár recept, amiben szerintem jobb a zsír én ebben is meghagytam, ugyan ha valaki akarja, le lehet cserélni margarinra. Illetve lehet kevesebb almával akár, de szerintem az almás sütik lelke az alma, szóval abból jó sok kell. 35x25 cm-es tepsiben készül az enyém.
jól kikeverem felét bele rakom a kiolajozott tepsibe másik felébe 1k kakaó port teszek ráteszem a tetejére és kanállal kicsit meg húszkodom a tésztát attól lesz ilyen szép barna sá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű--A kimért liszt közepében az 1 dl langyos, cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk az étolajat, a maradék tejet, a sütőport, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojá...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA sütőt előmelegítjük 180 fokra. A hozzávalókat csomómentesre leverjük, és már zutty, mehet is egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a sütőbe (nálam 23*28-as). Ezután tűp...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés A tészta a hozzávalóit simává dolgozom géppel, majd 1 órát hűtőben pihentetem. Ezután kinyújtom, 3 mm-es vastagságúra, és 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatom a kiflin...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes