ZSERBÓ
Ez az a finomság, amiért gyalog is elmennék a szomszéd városba. :D
Nálam már bevált szokás, hogy a friss dió első megtisztított adagja mindig így végzi. Napokkal a darálás előtt megpucolom, majd a cserépkályha tetején kiszárítom. (Muszáj, mert még nyers.)
A recept:
1,5 adag, nagy tepsiben. (1 adagot magam eltüntetek...akkor a többieknek mi marad?)
60dkg liszt, 22,5dkg zsír, 2tojás, 3/4cs. sütőpor, 3ek.p.cukor, 1,5dkg élesztő (nem futtatom, csak a hideg tejfölbe belemorzsolom), -tejföl szükség szerint.
Összeállítom, 3 részre osztom, egyenként elnyújtom, töltöm.
Tölteléknek 7dl sárgabarack-lekvárt, 40dkg őrölt diót, 4 marék kr.cukrot, 2 vaníliás cukrot és 1 citrom reszelt héját használtam.
Az összeállított tésztát lekentem tejföllel, villával megszúrkáltam.
1 órát pihentettem a tepsiben, majd 180C°-os sütőben 40 perc alatt készre sütöttem.
Máz:
4cl víz, 10dkg kr.cukor, 3ek. holland kakaó. Ezt állandó keverés mellett, takarék lángon összemelegíteni (hogy a cukor elovadjon), majd 10 dkg VAJat beledobva, felfőzni. Még melegen a kihült sütire önteni. Eztán nem bírni magunkkal és máris a széleit levágni....mer' muszáj tesztelni...
A finomlisztet, vagy a zabpehelylisztes keveréket összekeverjük a sütőporral, és a kakaóporral. A cukrot, a tojást, és a vajat habosra keverjük, majd felváltva hozzákeverjük a lisz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA citromfüvet apróra vágjuk, összenyomkodjuk a túróval, majd simára keverjük a joghurttal és a mézzel. Az ananászt megtisztítjuk, fél centis kockákra vágjuk. Pohárba rétegezzük a g...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA citromokat alaposan mossuk meg. Reszeljük le a héjukat és az egyiknek facsarjuk ki a levét. A kimért zselatint áztassuk 0,5 dl hideg vízbe és várjunk amíg megduzzad. Keverjük hoz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral kihabosítjuk, a fehérjét egy csipet sóval keményre verjük. A sárgájához szitáljuk a lisztet, a sütőport és a kakaóport, majd belef...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű