Hozzávalók (15-20 db palacsintához):
4 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, csipetnyi só, fél mokkáskanál vaníliás cukor, 1 púpos mokkáskanál sütőpor, (1 evőkanál étolaj).
A tojásokat szétválasztjuk.
A tojássárgákat csomómentesre keverjük a sütőporral összeszitált liszttel és a tejjel.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral és a sóval. A tojásfehérjehabot a tojássárgás krémbe forgatjuk óvatosan, hogy a habot ne nagyon törjük össze.
Egy tapadásmentes palacsintasütőt fölmelegítünk. (Biztonság kedvéért kikenhetjük kis étolajjal.) A serpenyő jó meleg legyen, de ne tűzforró, mert ha túl forró, a palacsinták odaégnek.
A tésztából két evőkanálnyi halmokat rakunk a palacsintasütőbe ügyelve, hogy nagyjából köralakban terüljenek szét.
A palacsinták alsó fele nagyjából fél perc alatt aranybarnára sül. Ekkor lapátkanállal alájuk nyúlva megfordítjuk őket, és a másik felüket is megsütjük.
A kész palacsintákat juharsziruppal, lekvárral, csokoládéöntettel vagy egyszerűen csak porcukorral megszórva tálaljuk.
Ugyanebből a tésztából süthetsz sós palacsintát is. Akkor természetesen ne tegyél bele cukrot, viszont keverhetsz a tésztába apróra vágott snidlinget vagy más zöldfűszert, esetleg kis sonkakockákat, és tálalhatod reszelt sajttal megszórva vagy tejföllel meglocsolva.
◾️Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. ◾️A sütőt előmelegítjük légkeveréses módban 175 °C-ra. ◾️A tojást enyhén felverjük, hozzáöntjük a kávét, belekeverjük a vajat is. ◾️A lisz...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűPiskóta elkészítése: a fenti anyagokat gőz felett felfőzzük, s ha már forró, beleteszünk 2 mokkáskanál szódabikarbónát, majd sűrűre főzzük. A tűzről levéve, hozzákeverünk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a vajat a cukorral kell kikeverni, majd hozzáadni a tojást, pisztáciát, szódabikarbónát és lisztet. Miután a tészta összeállt, hűtőben pihentetjük egy órát. A tésztából d...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű