Hozzávalók: a tésztához
50 dkg rétesliszt,
3 dkg élesztő,
3 evőkanál porcukor,
2 tojássárgája,
2-3 evőkanál olaj,
csipet só,
tej;
a töltelékhez 20 dkg vaj vagy Ráma margarin,
20 dkg darált dió;
a forma kikenéséhez zsír;
a tálaláshoz bor-, vanília- vagy csokoládésodó
Vaníliás krém:
Hozzávalók
1/2 l tej,
2 tojássárgája,
1 1/2 dkg daraliszt,
1 csomag vaníliás cukor,
3 dkg porcukor,
citromhéj és
citromlé
A tejet, a két tojássárgáját, lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat a tűzhelyen addig keverjük, míg megsűrűsödik. Nem főzzük, de amint megsűrűsödik, levesszük a tűzről és kihűlésig keverjük. A kihűlt krémbe belekeverünk egy kávéskanál citromlevet, hogy ízletesebb legyen.
Egy evőkanál cukorral édesített langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd a tojássárgákkal, két evőkanál porcukorral, csipet sóval meg annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy a szokottnál egy kissé lágyabb kelt tésztát kapjunk.
Alaposan bedagasztjuk, majd az olajat belecsorgatva, még egyszer kidolgozzuk. Tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Lisztbe mártogatott kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és kizsírozott nagy tortaformába szorosan egymás mellé fektetjük.
Olvasztott vajjal meglocsoljuk, a darált dió felével meghintjük. Most ismét tésztasor következik, amit olajjal locsolunk, és a maradék dióval megszórunk. Ráfektetjük a maradék kiszaggatott tésztát, és a maradék vajjal meglocsolva, a formát a sütőbe toljuk, majd a sütőt begyújtjuk, hogy még melegedés közben is keljen a tészta.
Ha a sütő már jól átforrósodott, a lángot takarékra állítjuk, úgy sütjük meg az aranygaluskát. Végül a tortakarimát lehúzzuk róla, és a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra. Vanília-, csokoládé- vagy borsodóval kínáljuk.
A vízbe belekeverjük az ecetet, sót, egy tálba belerakjuk a lisztet, közepébe a tojást, a zsírt ez összemorzsoljuk, és fokozatosan hozzádjuk a langyos ecetes vizet, a víz mennyiség...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHa az embernek nincs ideje, kedve, energiája főzőcskézni, praktikus lehet elkészíteni ezt a hűtős lángos receptet, mert belőle 5 perc alatt kész a friss, ropogós lángos. Tésztája 1...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst előkészítjük, kisebb kockákra vágjuk, és olivaolajban megforgazjuk, majd fűszerekkel beszórjuk (só, bors, fokhagymapor/chilibors). Elkeverjük, hogy a hús minden részét érje...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit egy tálban jól összegyúrjuk. Hagyjuk picit pihenni, pont elég neki annyi pihenő míg a tölteléket elkészítjük. A bacon szalonnát egy kicsit megpirítjuk. A son...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes