1 kg libaaprólék
6 közepes db sárgarépa
6 közepes db fehérrépa
1 közepes db zeller
1 db póréhagyma (ca. 10 cm)
1 közepes db tv paprika
1 közepes db paradicsom
10 dkg kelbimbó (pár szem)
10 dkg karfiol (pár rózsa)
10 dkg vargánya gomba (pár kissebb darab félbevágva)
10 dkg zöldborsó (fagyasztott)
1 db paprika (csipős, ízlés szerint pár karika)
1 gerezd fokhagyma
fekete bors ízlés szerint (egyben)
só ízlés szerint
15 dkg cérnametélt (azaz ízlés szerint)
4 l víz (azaz ízlés szerint több, elfő egy része
Az egész aprólékot feltesszük egy nagy lábasban főni. Többször megismételt lehabozás után redukáljuk a hőmérsékletet "gyöngyözős"-re, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, a póré- és fokhagymát, a borsot, és ezen a hőmérsékleten nyugodtan legalább 3 órán keresztül hagyjuk az egészet gyöngyözve párolódni.
Ha a szárnyak és a zúza igen puhák, hozzáadjuk a közben megtisztított, és nagyobb darabokban hagyott zöldséget, és továbbra is nagyon alacsony hőmérsékleten legalább még 1 órán keresztül pároljuk a levesünket.
Ha elkészült, kiszedjük a zöldségeket, az aprólékot, és tiszta vászontörlőn keresztül leszűrjük.
Tálalás előtt a zöldségeket és a lecsontozott húst külön-külön egy kis leveslével felforrósítjuk. Cérnatésztára merjük a forró, leszűrt levest és a forró zöldséget - húst külön tálon kínaljuk.
A körtéket meghámozzuk, feldaraboljuk. Feltesszük főni egy csipetnyi sóval annyi vízbe, amennyi épp ellepi, beledobunk 2-3 db szegfűszeget, és fahéjjal is megszórjuk. Itt adhatjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát megpucolom, apróra kockázom és az olajon üvegesre pirítom. Rádobom a zúzott fokhagymát, összeforgatom majd a felkockázott húst is beleöntöm. Fehéredésig pirítom, ma...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűA sertéscombot nagyobb kockákra daraboljuk. Egy nagyobb méretű lábasban felforrósítjuk a sertészsírt, és megpirítjuk benne a felkockázott húst. Miután megpirult, hozzáadjuk a finom...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA felaprított vöröshagymát a zsíron megdinszteljük. Rászórjuk a pirospaprikát, a felkockázott húst, közben sűrűn kevergetjük. Felöntjük vízzel, fűszerezzük. A zöldségeket megtisztí...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű