A habgombóchoz:
4 db tojásfehérje
csipet só
2 ek cukor
1 mk őrölt fahéj
A habgombóc főzéséhez:
1 dl bor
2 ek cukor
víz
A leveshez:
4 db tojássárgája
2 dl tejszín
4 dl félédes fehérbor
2 ek cukor
1 tasak bourbon vaníliacukor
csipet só
fél citrom reszelt héja
ízlés szerint néhány csepp citromlé (kihagyható)
A tojásfehérjét verjük kemény habbá 1 csipet sóval és a cukorral, majd fűszerezzük a fahéjjal. Forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a bort és a cukrot. Amint elolvadt a cukor, adagoljunk a cukros-boros vízbe gombócokat, és főzzük 2 percig. A megfőtt galuskákat szedjük ki egy edénybe.
Keverjük habosra a tojások sárgáját a tejszínnel, majd tegyük félre. Forraljunk fel 2 dl vizet a borral, a cukrokkal és a csipet sóval.Töltsük át egy habüstbe, majd állítsuk forró vízgőz fölé. Keverjük hozzá a tojássárgájával elkevert tejszínt. Reszeljük bele a citrom héját, majd habverővel kevergetve sűrítsük be.
Végül ízlés szerint ízesíthetjük még pár csepp citromlével. Kis lángon tálalásig tartsuk melegen.
A megtisztított sárgarépát lereszeljük a finomfogú reszelőn, ugyanezen a hagymát is, a főtt tojásokat pedig a nagyfogú reszelőn reszeljük le, a snidlinget apróra vágjuk. A vajból...
Elkészítési idő:Egy fazékban kevés zsíron süsd ropogósra az apróra vágott szalonnát, szedd ki egy konyhatörlőre és tedd félre. A csirkemell kockákat sószd és borsozd, a visszamaradt zsíron pirítsd...
Elkészítési idő:Előkészítjük, kimérjük a hozzávalókat. A hagymákat megtisztítjuk. A fokhagymát kis szeletekre, az újhagymát nagyobb karikákra vágjuk. A kaprot gondosan megmossuk, majd felaprítjuk....
Elkészítési idő: fél óra1. Meghámozzuk és kockára vágjuk a burgonyát. A kelbimbóval együtt beletesszük egy edénybe és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi bőven ellepi. 2 Ízlés szerint meghintjük sóval,...
Elkészítési idő: 25 perc