A habgombóchoz:
4 db tojásfehérje
csipet só
2 ek cukor
1 mk őrölt fahéj
A habgombóc főzéséhez:
1 dl bor
2 ek cukor
víz
A leveshez:
4 db tojássárgája
2 dl tejszín
4 dl félédes fehérbor
2 ek cukor
1 tasak bourbon vaníliacukor
csipet só
fél citrom reszelt héja
ízlés szerint néhány csepp citromlé (kihagyható)
A tojásfehérjét verjük kemény habbá 1 csipet sóval és a cukorral, majd fűszerezzük a fahéjjal. Forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a bort és a cukrot. Amint elolvadt a cukor, adagoljunk a cukros-boros vízbe gombócokat, és főzzük 2 percig. A megfőtt galuskákat szedjük ki egy edénybe.
Keverjük habosra a tojások sárgáját a tejszínnel, majd tegyük félre. Forraljunk fel 2 dl vizet a borral, a cukrokkal és a csipet sóval.Töltsük át egy habüstbe, majd állítsuk forró vízgőz fölé. Keverjük hozzá a tojássárgájával elkevert tejszínt. Reszeljük bele a citrom héját, majd habverővel kevergetve sűrítsük be.
Végül ízlés szerint ízesíthetjük még pár csepp citromlével. Kis lángon tálalásig tartsuk melegen.
Gombóc A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, majd főzzük puhára enyhén sós vízben. Amikor a krumpli puhára főtt, szűrjük le, és a levet tegyük félre, mert később...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket durvára vágjuk, puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük és fűszerezzük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megtisztítjuk, apró kockákra, karikákra vagy hasábra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát és a zöldségeket, majd bő lével felöntjük. A legfinomabb akkor les...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megmosott kelkáposztát vékonyra vágjuk. Forró, sós vízben, párszem köménymaggal főzzük. Világos rántást készítünk, ha kész pirospaprikát adunk hozzá. Borssal ízesítjük, és a l...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű