2 evőkanál repceolaj (v. más étolaj)
3 szál zöldhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
15-20 dkg zöldborsó
25-30 dkg brokkoli
só
bors
1-1 csipet szárított-morzsolt kakukkfű, majoranna, bazsalikom (vagy bármilyen más fűszer ízlés szerint)
15 dkg főtt sonka
kb. 3 dl tejszín
10 dkg tömlős füstölt krémsajt
parmezán sajt (egy-egy reszelésnyi a tányérokra)
30-35 dkg Családi tészta
A tészta enyhén sós, olajos vizét fedő alatt felforraltam, majd fedő nélkül leírás szerint kifőztem. Kevés olajjal elkeverve akadályoztam meg, hogy a tészta összeragadjon.
Közben 2 evőkanál repceolajat felhevítettem, a karikára vágott zöldhagymát 1-2 perc alatt félig megdinszteltem, majd a fokhagymát is hozzányomtam. Rövid együtt-pirítás után ráöntöttem a (fagyasztott) borsót, majd fedő alatt párolni kezdtem. Nekem friss, megmosott, rózsáira szedett brokkolim volt, de mirelittel is tökéletes, és mindkettő valamivel gyorsabban megpuhul, mint a borsó, úgyhogy azt akkor tettem a pároló edénybe, mikor a borsó már félkész volt. Sóztam (óvatosan, hiszen a sonka, a füstölt krémsajt és a parmezán is sós), borsoztam, rászórtam a fűszereket, beletettem a már korábban megfőzött 1×1 centisre kockázott főtt sonka nagy részét (csak azért, hogy kissé átvegyék egymás ízét). Amikor a zöldségek készen voltak, ráöntöttem a tejszínt, hozzáadtam a krémsajtot, és összeforraltam.
Tálaláskor a tésztára halmoztam a ragut, a látvány kedvéért szórtam rá a félretett sonka-kockákból, majd parmezánt reszeltem rá.
Isteni lett!
A pâte brisée készítése nem annyira bonyolult, mint elsőre tűnik, de figyelmet igényel. Kézzel és géppel is elkészíthető, én mindkettőt bemutatom. Ehhez a tésztához nagyon hideg...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűA tésztát megfőzzük. A fehérjéket habbá verjük, a sárgákat habosra keverjük 8 dkg cukorral, vaníliás cukorral és a margarinnal, majd hozzákeverjük a tésztát és a habot. A dióhoz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűliszt+élesztő-->elmorzsolom+só+olaj+cukor+víz :)
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű