menu

Családireceptkönyv.hu

Gulyásleves


Írta:

Elk. idő: 150 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A leveshez
60 dkg marhalábszár
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
0.5 kis db zeller
30 dkg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
2 tk fűszerpaprika
15 szem bors
1 kávéskanál köménymag
1 db babérlevél
1.5 tk só
1 teáskanál ételízesítő
1 teáskanál paprikakrém (csemege)
1 közepes db hegyes erős paprika
1 közepes db paradicsom
1.5 ek zsír (vagy 3 ek olaj)
2 l víz
A csipetkéhez
1 db tojás
2 púpozott ek liszt (amennyit felvesz)
1 kávéskanál só

Elkészítés:


A húst felkockázzuk és minden zsiradékot eltávolítunk róla.
A hagymát apróra vágjuk és evőkanálnyi zsíron megdinszteljük. Beletesszük a húskockákat és fehéredésig pirítjuk. Ráhintjük a fűszerpaprikát és felenegedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje (kb. 2 dl). Hozzáadjuk a pirosaranyat, a sót, a paradicsomot, a paprikát és lefedve, kb. 2 óra alatt puhára főzzük a húst. Ha szükséges, a vizet időnként pótoljuk.
A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk.
Egy fazékban, a maradék zsíron megdinszteljük a felaprított zöldségeket és 2 liter vízzel felengedjük. Egy teatojásba tesszük a borsot, a köménymagot és a babérlevelet. A teatojást a levesbe dobjuk. Vegetával és 1/2 tk sóval ízesítjük. Félpuhára főzzük.
Az időközben megpuhult húst hozzáadjuk a leveshez, beletesszük a megpucolt, apróra kockázott burgonyát is. Addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.
Ezalatt elkészítjük a csipetkét: a tojásból, lisztből és sóból kemény tésztát gyúrunk és külön kis fazékban, forrásban lévő vízben kifőzzük az előzetesen elcsipkedett tésztát. Leszűrjük és a leveshez adjuk.
Forrón tálaljuk.

Gulyásleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Tárkonyos raguleves
Tárkonyos raguleves

A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. A vörös- és fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és a zöldborsó kivételével felkockázzuk. Egy jó nagy lábosban...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Tárkonyos krumplileves
Tárkonyos krumplileves

A húst felteszem főni. Amikor megfőtt,kiveszem a húst és félreteszem. A krumplit kockákra vágom, a sárgarépát, fehér répát szeletekre, a hagymát apró kockákra vágom. Egy kevés o...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kapros gombócleves--Szepi Ági
Kapros gombócleves--Szepi Ági

Burgonyát hámozok, darabolok és sós vízben puhára főzök. Amikor megfőtt, leszűröm, jól lecsepegtetem és összetöröm. Hagyom kihűlni. Amikor kihűlt, adok hozzá tojássárgáját, egy evő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Karalábéleves diós-kéksajtos golyókkal
Karalábéleves diós-kéksajtos golyókkal

A karalábékat meghámoztam és egyforma darabokra vágtam. Kevés vajon néhány percig pároltam, majd felöntöttem az alaplével és a vízzel. Megfűszereztem és fedő alatt készre főztem (k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk