Családireceptkönyv.hu

Gulyásleves


Írta:

Elk. idő: 150 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A leveshez
60 dkg marhalábszár
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
0.5 kis db zeller
30 dkg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
2 tk fűszerpaprika
15 szem bors
1 kávéskanál köménymag
1 db babérlevél
1.5 tk só
1 teáskanál ételízesítő
1 teáskanál paprikakrém (csemege)
1 közepes db hegyes erős paprika
1 közepes db paradicsom
1.5 ek zsír (vagy 3 ek olaj)
2 l víz
A csipetkéhez
1 db tojás
2 púpozott ek liszt (amennyit felvesz)
1 kávéskanál só

Elkészítés:


A húst felkockázzuk és minden zsiradékot eltávolítunk róla.
A hagymát apróra vágjuk és evőkanálnyi zsíron megdinszteljük. Beletesszük a húskockákat és fehéredésig pirítjuk. Ráhintjük a fűszerpaprikát és felenegedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje (kb. 2 dl). Hozzáadjuk a pirosaranyat, a sót, a paradicsomot, a paprikát és lefedve, kb. 2 óra alatt puhára főzzük a húst. Ha szükséges, a vizet időnként pótoljuk.
A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk.
Egy fazékban, a maradék zsíron megdinszteljük a felaprított zöldségeket és 2 liter vízzel felengedjük. Egy teatojásba tesszük a borsot, a köménymagot és a babérlevelet. A teatojást a levesbe dobjuk. Vegetával és 1/2 tk sóval ízesítjük. Félpuhára főzzük.
Az időközben megpuhult húst hozzáadjuk a leveshez, beletesszük a megpucolt, apróra kockázott burgonyát is. Addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.
Ezalatt elkészítjük a csipetkét: a tojásból, lisztből és sóból kemény tésztát gyúrunk és külön kis fazékban, forrásban lévő vízben kifőzzük az előzetesen elcsipkedett tésztát. Leszűrjük és a leveshez adjuk.
Forrón tálaljuk.

Gulyásleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lestyános krumplileves
Lestyános krumplileves

Elkészítés 1. Serpenyőben kacsazsírt hevítünk, majd a felkockázott kolozsvári szalonna zsírját kisütjük. 2. A vöröshagymát felkockázzuk, majd a szalonnával megdinszteljük. Hozz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Grillezett sajtos olasz paradicsomleves
Grillezett sajtos olasz paradicsomleves

Egy fazekba teszünk 3-4 evőkanál olívaolajat, majd felrakjuk a tűzhelyre, közepes fokozatra. Ha az olaj felforrósodott, belerakjuk a kockára vágott hagymát. Amikor kissé már barnul...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Citromos halleves tojással
Citromos halleves tojással

A megtisztított halat bedörzsöljük sóval, és meglocsoljuk egy citrom kifacsart levével. A zöldségeket és a paradicsomot összevágjuk, fazékba tesszük, ráöntjük az olaja, felöntjük 1...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Sajtgombócleves
Sajtgombócleves

Reszeljük le a sajtot, majd keverjük össze a puha vajjal, a liszttel és a felvert tojással, sózzuk. Miután jól összekevertük és összeállt a massza tegyük hűtőbe 30 percre. Tisztíts...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk