25 dkg sonka vagy füstölt csülök
♦ 50 dkg krumpli
♦ 1 hagyma
♦ 2 cikk fokhagyma
♦ 1 teáskanál zsír
♦ 2 evőkanál tejföl
♦ 1 evőkanál liszt
♦ 1 tojássárgája
♦ ecet
♦ só
♦ babérlevél
♦ petrezselyemzöld.
A sonkát jól megmossuk, ha szükséges, vízben 2-3 órán át áztatjuk, majd kockára vágjuk. A hagymákat megpucoljuk, megmossuk, felaprítjuk, majd a zsíron félig megdinszteljük. Hozzáadjuk a sonkát, és együtt átsütjük. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, és puhára főzzük. Közben a krumplit meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk, és mikor a sonka majdnem puha, hozzáadjuk a leveshez. Ha szükséges, megsózzuk. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, kevés forró lével hőkiegyenlítjük, és amikor a krumpli is megfőtt, behabarjuk vele a levest. Az ételt félrehúzzuk a tűzről, a tojássárgáját elkavarjuk egy kevés levessel, majd rátöltjük. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, ecettel savanyítjuk, és pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Mossuk meg alaposan a birsalmákat, majd héjával együtt daraboljuk egy fazékba. Ízesítsük cukorral, fahéjrúddal, szegfűszeggel, csipetnyi sóval, citromlével és a vaníliával. Öntsünk...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA húsgombóchoz a darált húst összekeverjük a többi hozzávalóval, és hűtőben pihentetjük, ameddig a levest elkészítjük. Felhevített olajban, nem túl magas hőfokon, sűrűn kevergetve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát finomra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, kicsit lepirítjuk. Beletesszük a kisebb hasábokra vágott karalábét,...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA lencsét, előző este megválogatjuk, többször váltott vízben, dörzsöléssel megmossuk és körülbelül 4 dl hideg vízbe beáztatjuk. A füstölt húst vagy csontot előre főni tesszük, mer...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű