menu

Családireceptkönyv.hu

Tárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 szál sárgarépa (nyers, nagyobb)
1 szál paszternák (nyers)
1 szál petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
0.5 fej karalábé
0.5 fej zellergumó (nyers)
1 fej hagyma - vörös
40 dkg pulykacomb filé
70 g vaj
1.5 L víz
bors - fekete (őrölt)
tárkony (friss, vagy szárított)
kakukkfű (morzsolt)
turbolya
borsikafű
lestyán
sáfrány
szerecsendió (őrölt)
rozmaring (friss, vagy szárított)
A habaráshoz:
300 g tejföl (20%-os)

Elkészítés:


1Készítsük elő a hozzávalókat. Szükségünk lesz egy nagy szál (vagy két kisebb) sárgarépára, egy-egy közepes szál fehérrépára és paszternákra, fél-fél fej zsenge karalábéra és zellergumóra, pulykacomb filére (de használhatunk pulykamellet is), egy kevés vajra,vtejfölre, és a fent felsorolt fűszerekre.
Tárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel recept
2Pucoljuk és mossuk meg jól a gyökérzöldségeket. Vágjuk őket kb. 5 centiméteres hasábokra, majd ezeket vágjuk 2-4 milliméter széles pálcikákra.
Tárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel receptTárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel recept
3A megpucolt hagymát aprítsuk minél kisebb kockákra.
Tárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel receptTárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel recept
4A pulykacombot filézzük, inazzuk és hártyázzuk le, majd vágjuk ezt is vékony csíkokra.
Tárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel receptTárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel recept
5Egy nagy serpenyőben forrósítsunk meg egy kevés vajat, majd pirítsuk meg benne a felkockázott hagymát. Egész barnára süssük. Ha kész, tegyük át abba a fazékba, melyben majd a levest fogjuk főzni.
Tárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel receptTárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel receptTárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel recept
6A felszabadult serpenyőben kis adagokban pirítsuk meg alaposan a húst is (ne dolgozzunk egyszerre az összes hússal, mert úgy rengeteg levet ereszt, és sokkal több ideig tart majd megpirítani). Pirítás közben megszórhatjuk egy kis frissen őrölt feketeborssal.
Tárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel receptTárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel recept
7Végül pirítsuk meg jól a zöldségeket is, míg aranybarnára karamellizálódnak. A húshoz hasonlóan ezzel is kis adagokban dolgozzunk. Hamarabb végzünk, ha minden adag zöldséget megszórunk egy kis csipet cukorral (ez hamarabb beindítja a zöldségben lévő cukrok karamellizálódását).
Tárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel receptTárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel receptTárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel receptTárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel recept
8Miután minden hozzávalónkat megpirítottuk, tegyük őket egy fazékba és engedjük fel vízzel.
Tárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel recept
9Kezdjük alacsony lángon főzni, és fűszerezzük be az alábbiakkal: ízlés szerinti sóval, borssal, egy bő teáskanál tárkonnyal, fél teáskanál kakukkfűvel, fél teáskanál turbolyával, fél teáskanál borsikafűvel, negyed teáskanál szárított lestyánnal, pár bibe sáfránnyal, egy kevés frissen reszelt szerecsendióval és egy csipet rozmaringgal.
Tárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel receptTárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel recept
10Főzzük a levest lassú lángon, fedő alatt, míg felforr, majd még úgy 10-15 percen át. Készítsünk tejfölös habarást. Egy tálban keverjük ki a tejfölt alaposan, hogy ne maradjon csomós, majd keverjünk hozzá egy merőkanálnyi forró levest.
Tárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel receptTárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel receptTárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel recept
11Keverjük hozzá a tejfölös habarást a leveshez, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, ha még ízetlen lenne, majd forraljunk rajta egyet. Ízlés szerint egy kevés citromlevet is tehetünk hozzá (de ha jó házi tejfölt használunk, eléggé savanykás lesz attól is). Vegyük le a lángról és hagyjuk 10-20 percet pihenni tálalás előtt, hogy kissé kihűljön és összeérjenek az ízek.

Tárkonyos pulykaraguleves zöldségekkel

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Bárány-raguleves mentás galuskával
Bárány-raguleves mentás galuskával

A zöldségeket tisztítjuk, daraboljuk. A hagymákat tisztítjuk, finomra vágjuk. A mentát apróra vágjuk. Az oldalast daraboljuk, a dagadót kockázzuk. Felforrósítjuk az olajkeveréket...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Csirkehúsleves
Csirkehúsleves

Egy nagyobb lábasban felhevítjük a zsiradékot, a csirkealkatrészeket mindegyik felükön alaposan lepirítjuk, majd félretesszük őket. A zöldségeket nagyobb darabokra vágva a lábasba...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Téli zöldség leves
Téli zöldség leves

Melegítsük olajat egy nagy lábasban, majd pirítsuk meg rajta a fokhagymát. Pucoljuk meg zöldségeket, kockázzuk, tegyük bele a lábasba, majd öntsük fel a zöldséglevessel és a tejjel...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Imre
Bableves, savanyú káposztával, füstölt csülökkel
Bableves, savanyú káposztával, füstölt csülökkel

1. A babot előző éjszaka beáztatjuk. Felhasználás előtt leöntjük a levét. 2. Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg az olajon, adjuk hozzá a savanyú káposztát és a felkockázo...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk