Húsgombóchoz
30 dkg darált sertéshús (kolbászhús)
1 db tojás
3 gerezd fokhagyma
bors ízlés szerint
1 teáskanál fűszerpaprika (priospaprika őrlemény)
1 teáskanál borsikafű (Erdélyben csombor)
1 késhegynyi őrölt fűszerkömény
Leveshez
25 dkg sertéslapocka (lehet egyéb sertéshús darab, ami nem kövér)
30 dkg sertés agyvelő
1 nagy db sárgarépa (vagyis murok)
1 közepes db pasztinák
1 kis db zeller
1 közepes db fehérrépa (ez alatt petrezselyemgyökeret kell érteni)
100 ml tejföl
2 dl tej
2 ek disznózsír
2 púpozott ek liszt
1 közepes db vöröshagyma (egészben főzzük a levesbe, majd kidobjuk)
1 l savanyú káposzta leve
2.5 l víz
Húsgombóc elkészítése
A darált húst sózzuk, fűszerezzük, az áttört fokhagymával keverve összegyúrjuk a tojással, majd diónyi gombócokat formázunk belőle.
Leves elkészítése
2,5 l hideg vízben feltesszük főni a kisebb kockákra vágott disznóhúst.
Megtisztítjuk a leveszöldséget, felkarikázzuk.
A puhulófélben levő húshoz öntjük a káposztalé felét. Beledobjuk a hagymát. Felforrás után a zöldséget is beletesszük, kis ideig együtt főzzük, majd a húsgombócokat is beleteszegetjük.
Amíg újra forr, elkészítjük a zsemleszínű rántást, amibe belekeverjük a tejfölt, a tejet, feleresztjük vízzel, és a levesünkhöz adjuk. Beleöntjük a többi káposztalevet is.
Hozzáadjuk a feldarabolt disznóagyat, és felforraljuk. Borsozzuk.
Sózni a végén célszerű, mert a káposztalé eleve sós. Ha nem lenne elég savanykás, akkor önthetünk még hozzá káposztalevet.
Az előző este beáztatott lencsét a füstölt hússal együtt feltesszük főni. Kevés olajon dinszteljük a felaprított vöröshagymát, rátesszük a zúzott fokhagymát, pirospaprikát keverünk...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hagymát felkockázzuk kevés olajon megdinszteljük. Hozzá adjuk a a felvágott zöldségeket, a gomba kivételével és kevés víz hozzáadásával pár percig pároljuk. Vegetát és borsot adu...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesVágd kockákra a krumplit, és főzd meg legalább egy-másfél liter sós vízben a babérlevelekkel. Amikor már puha, mehet hozzá a kolbász, a fűszerek és az ecet is. Ha újra felforrt a v...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: NehézA sertéslapockát kockákra vágjuk. A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk é...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes