Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Káposztalé leves székelyesen


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 6 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Húsgombóchoz
30 dkg darált sertéshús (kolbászhús)
1 db tojás
3 gerezd fokhagyma
bors ízlés szerint
1 teáskanál fűszerpaprika (priospaprika őrlemény)
1 teáskanál borsikafű (Erdélyben csombor)
1 késhegynyi őrölt fűszerkömény
Leveshez
25 dkg sertéslapocka (lehet egyéb sertéshús darab, ami nem kövér)
30 dkg sertés agyvelő
1 nagy db sárgarépa (vagyis murok)
1 közepes db pasztinák
1 kis db zeller
1 közepes db fehérrépa (ez alatt petrezselyemgyökeret kell érteni)
100 ml tejföl
2 dl tej
2 ek disznózsír
2 púpozott ek liszt
1 közepes db vöröshagyma (egészben főzzük a levesbe, majd kidobjuk)
1 l savanyú káposzta leve
2.5 l víz

Elkészítés:


Húsgombóc elkészítése
A darált húst sózzuk, fűszerezzük, az áttört fokhagymával keverve összegyúrjuk a tojással, majd diónyi gombócokat formázunk belőle.
Leves elkészítése
2,5 l hideg vízben feltesszük főni a kisebb kockákra vágott disznóhúst.
Megtisztítjuk a leveszöldséget, felkarikázzuk.
A puhulófélben levő húshoz öntjük a káposztalé felét. Beledobjuk a hagymát. Felforrás után a zöldséget is beletesszük, kis ideig együtt főzzük, majd a húsgombócokat is beleteszegetjük.
Amíg újra forr, elkészítjük a zsemleszínű rántást, amibe belekeverjük a tejfölt, a tejet, feleresztjük vízzel, és a levesünkhöz adjuk. Beleöntjük a többi káposztalevet is.
Hozzáadjuk a feldarabolt disznóagyat, és felforraljuk. Borsozzuk.
Sózni a végén célszerű, mert a káposztalé eleve sós. Ha nem lenne elég savanykás, akkor önthetünk még hozzá káposztalevet.

Káposztalé leves székelyesen

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Anikó
Zellerkrémleves
Zellerkrémleves

1. Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a zellert és a burgonyát. 2. Aprítsuk fel a hagymát és egy kevés vajon pirítsuk aranybarnára. 3. Adjuk hozzá a zöldségeket és kissé karamel...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Gombakrémleves
Gombakrémleves

A gombát felszeleteljük, a vöröshagymákat felaprítjuk. Olajon megpirítjuk, a vöröshagymát és a gombát, fűszerezzük, majd a levest ráöntjük. Amikor megpuhult a gomba, botmixerrel l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ingrid
Tárkonyos krumpli leves baconnal
Tárkonyos krumpli leves baconnal

Kis zsíron megpárolom az apróra vágott vöröshagymát, félrehúzva rászórom a pirospaprikát hogy meg ne égjen. A kockázott buronyát, répát,zöldséget belekeverem. Felöntöm 2x annyi víz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anita
KRUMPLIGOMBOC LEVES
KRUMPLIGOMBOC LEVES

Eloszor a gombochoz a krumplit kockakra vagjuk,es keves soval foni tesszuk Amikor megfott,leszurjuk es a levet felretesszuk Amikor legalabb langyosra hult,akkor osszetorjuk,hozz...

Elkészítési idő: 1 ora
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk