5 dl tej
3 egész szegfűszeg
2 teáskanál vaníliakivonat
2 teáskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt kardamom
6 tojássárgája
20 dkg cukor
2,5 dl rum
2,5 dl tejszín
a tetejére: 1 csipet őrölt szerecsendió és fahéj (elhagyható)
A tejet kis lángon langyosra melegítjük a fűszerekkel és egy teáskanál vaníliakivonattal. A tojássárgákat a cukorral habosra verjük, majd lassan, apránként hozzákeverjük a langyos, fűszeres tejet. Közepes lángon három-öt perc alatt besűrítjük, figyelve arra, hogy a keverék ne forrjon. Hűlni hagyjuk, majd kiszedjük belőle a fűszerdarabokat. Hozzákeverjük a rumot, a tejszínt, a maradék vaníliát, és egy éjszakán át hűtjük. Tálaláskor megszórhatjuk szerecsendióval és fahéjjal.
Tipp: habsipkával is kínálhatjuk. A kész likőr hűtőben néhány hétig eltartható.
A mandulát száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítom néhány perc alatt, majd leveszem a tűzről, és félreteszem, hogy kihűljön. Miközben ez megtörténik, összeturmixolom a regg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tökéletes limonádé alapja a cukorszirup. (a limonádé nem összetévesztendő a citromos vízzel) Ha valaki nem kedveli a cukrot, az alábbi eljárás mézzel is működik, de ne forraljuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat shakerbe rakjuk, majd a tört jéggel alaposan összerázzuk. Poharakba szűrjük, és citromkarikával, illetve ízlés szerint mentalevéllel tálaljuk.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgákat a cukorral, a fahéjjal és az ánizzsal keverjük össze. Forraljunk vizet, és a gőz felett keverjük addig a masszát, míg a cukor teljesen el nem olvad. Lassan öntsük h...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű