- 40 dkg liszt
- 20 dkg zsír (4 púpos evőkanállal)
- 2 dkg élesztő
- 2 kanál porcukor
- 1 kis doboz tejföl
- csipet só
Töltelék:
- szilvalekvár
+ a tetejére porcukor
1. Az élesztőt elkeverem 1 evőkanál tejfölben. A lisztben a cukrot és a sót elkeverem, beleteszem a zsírt, az élesztővel elkevert tejfölt és + még annyi tejfölt, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjak. (a tejfölt apránként teszem hozzá, mert valószínű nem kell majd egy egész dobozzal - lényeg, hogy egy könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjak)
2. Nem szoktam keleszteni, azonnal kinyújtom kb. 4 mm vastagságúra (picit meglisztezem a felületet és úgy nyújtom a tésztát).
3. Egy közepes méretű pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral) kiszaggatom, teszek bele fél teáskanál lekvárt és két oldalról "összecsípem" a tésztát. Érdemes erősen "összecsípni", azaz összenyomni, hogy sütés közben ne nyíljon szét a tészta.
4. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm (de a sütési idő sütő függő, nálam 15 perc alatt megsülnek:).
5. Tálaláskor porcukorral meghintem! (bár ez most nálam lemaradt, mert a családom porcukor nélkül szereti)
A zsírt a tojás sárgájával és a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a keményre vert fehérjét és a lisztes manduát. Tortaformát kikenjük vajjal, megszorjuk zsemlemorzsával...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fokra légkeveréssel) és egy 28 x 20 cm-es, közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral. Egy keverőtálba a lisztet...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és 4 lapot sütünk belőle egy 23*43 cm-es tepsin. 2. A krém hozzávalóit kikeverjük egy tálban és a kihűlt lapokra kenjük (nem kell megijedn...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mákot az eritrittel és a reszelt almával összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és egyenként a tojásokat is. A tésztát egy szilikonos vagy kibérelt tepsibe simítjuk és a tetejét...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű