Családireceptkönyv.hu

Vajhal vargányagombás rizottóval


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1000 g vajhal
1 kisebb citrom reszelt héja
só, bors
vaníliaeszencia

A rizottóhoz
250 g rizottó rizs
2 evőkanál olaj
150 ml száraz fehér bor
800-1000 ml húsleves
100 g vargányagomba
1 kis fej hagyma
50 g parmezán
petrezselyemlevél

Elkészítés:


A vajhalat kb. 3 cm-es darabokra szeleteljük.
Sózzuk, enyhén borsozzuk, rászórjuk a reszelt citromhéjat és meglocsoljuk pár csepp vaníliaeszenciával. Óvatosan átforgatjuk és egy fél órát állni hagyjuk.
Vaj és olaj fele-fele arányú keverékében a haldarabok mindkét oldalát pár percig sütjük, kérget képezünk rajta.
A citromot vékony szeletekre vágjuk, és a hal sütése után ezt is megpirítjuk a forró zsiradékban.
A haldarabokat tepsibe helyezzük, ráöntjük a sütéshez használt zsiradékot, és forró sütőben még 10-15 percet sütjük.

A rizottóhoz a gombát felszeleteljük. Az apróra vágott hagymát kevés olajon aranysárgára pirítjuk, rátesszük a gombát.
Sózzuk és zsírjára sütjük, nem baj, ha egy kicsit megpirul. Félretesszük.
1 liter vízzel húsleveskockából "levest" főzünk. Kimérjük a bort és felmelegítjük.
A két evőkanál olajon fehéredésig pirítjuk a rizst, majd felöntjük a meleg borral. Megvárjuk amíg a rizs felszívja a bort, ekkor egy merőkanál húslevest adunk hozzá.
Lassú tűzön folyamatosan, de óvatosan kevergetve megvárjuk, hogy a leves is felszívódjon.
Ezt a műveletet addig folytatjuk ( 15-20 perc ), amíg megkóstolva a rizsszem külső rész krémes, a belseje pedig picit "harapós", olaszul al dente marad.
Arra vigyázzunk, hogy a rizottónak nem szabad kiszáradnia, egy kicsit tocsogós maradjon.
Levesszük a tűzről, belekeverjük a gombát, a sajtot és a petrezselyemlevelet. Lefedve 4-5 percig pihentetjük és azonnal tálaljuk.
A rizottót nem szabad előre elkészíteni, a pihentetés után azonnal tálalni is kell, különben elveszíti krémes, szaftos állagát.

Vajhal vargányagombás rizottóval

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Halételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Bab
Fokhagymás chilis garnéla
Fokhagymás chilis garnéla

Folyamatosan kevergetve pirítsd majdnem készre a rákot. (Ha fagyasztottból dolgozol, előbb olvaszd ki egy kicsit, és ha nincs megpucolva, természetesen készítsd elő.) Add hozzá a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Paprikás lisztben sült hal
Paprikás lisztben sült hal

A halat előző nap kivesszük a fagyasztóból, és lassan kiolvasztjuk. Kicsit leöblítjük, lecsöpögtetjük, szárazra töröljük, és ízlés szerinti darabokra vágjuk, picit sózzuk. A liszt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Harcsapaprikás túrós csuszával
Harcsapaprikás túrós csuszával

A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, és egy teflon serpenyőben, lassú tűzön szépen ropogósra kisütjük. A zsírját megőrizzük, mert szükség lesz rá. Mire kisült a szalonna, addigr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk