1000 g vajhal
1 kisebb citrom reszelt héja
só, bors
vaníliaeszencia
A rizottóhoz
250 g rizottó rizs
2 evőkanál olaj
150 ml száraz fehér bor
800-1000 ml húsleves
100 g vargányagomba
1 kis fej hagyma
50 g parmezán
petrezselyemlevél
A vajhalat kb. 3 cm-es darabokra szeleteljük.
Sózzuk, enyhén borsozzuk, rászórjuk a reszelt citromhéjat és meglocsoljuk pár csepp vaníliaeszenciával. Óvatosan átforgatjuk és egy fél órát állni hagyjuk.
Vaj és olaj fele-fele arányú keverékében a haldarabok mindkét oldalát pár percig sütjük, kérget képezünk rajta.
A citromot vékony szeletekre vágjuk, és a hal sütése után ezt is megpirítjuk a forró zsiradékban.
A haldarabokat tepsibe helyezzük, ráöntjük a sütéshez használt zsiradékot, és forró sütőben még 10-15 percet sütjük.
A rizottóhoz a gombát felszeleteljük. Az apróra vágott hagymát kevés olajon aranysárgára pirítjuk, rátesszük a gombát.
Sózzuk és zsírjára sütjük, nem baj, ha egy kicsit megpirul. Félretesszük.
1 liter vízzel húsleveskockából "levest" főzünk. Kimérjük a bort és felmelegítjük.
A két evőkanál olajon fehéredésig pirítjuk a rizst, majd felöntjük a meleg borral. Megvárjuk amíg a rizs felszívja a bort, ekkor egy merőkanál húslevest adunk hozzá.
Lassú tűzön folyamatosan, de óvatosan kevergetve megvárjuk, hogy a leves is felszívódjon.
Ezt a műveletet addig folytatjuk ( 15-20 perc ), amíg megkóstolva a rizsszem külső rész krémes, a belseje pedig picit "harapós", olaszul al dente marad.
Arra vigyázzunk, hogy a rizottónak nem szabad kiszáradnia, egy kicsit tocsogós maradjon.
Levesszük a tűzről, belekeverjük a gombát, a sajtot és a petrezselyemlevelet. Lefedve 4-5 percig pihentetjük és azonnal tálaljuk.
A rizottót nem szabad előre elkészíteni, a pihentetés után azonnal tálalni is kell, különben elveszíti krémes, szaftos állagát.
A fish and chips elkészítéséhez első lépésben süsd ki a sültkrumplit. Ehhez forrósítsd fel az olajat 180 fokra, és – mivel itt mélyhűtött hasábburgonyát javaslok – a leírás szerein...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA vajat és az olívaolajat együtt hevítsük fel egy serpenyőben, majd a ninjakardunkkal szeletelt fokhagymát kezdjük kis lángon sütögetni. Mossuk meg hidegvízzel és adjuk hozzá a gar...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA halszeleteket alaposan megmossuk, sózzuk, borsozzuk. Jénai tálba szépen egymás mellé fektetjük, meglocsoljuk az olíva olajjal, ráfacsarjuk a fél citrom levét, eloszlatjuk rajta a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA halat kiveszem az olajból, és a majonézzel krémesre keverem. Hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát, kukoricát, olívabogyót, majd ízesítem a fűszerekkel. Hűtőben pihentetem....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes