Családireceptkönyv.hu

tökéletes piskóta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


6 tojás
6 púpozott evőkanál
6 púpozott evőkanál porcukor
fél citrom reszelt héja
1 mokkáskanál citromlé
1 csipet só
bizonytalanok csipet sütőport is tehetnek bele , de nélküle is tökéletes lesz

Elkészítés:


A sütő bekapcsolása az első lépés. Semmi értelme később ezzel próbálkozni. Amíg a tésztát összeállítjuk, a sütő remélhetőleg eléri az ideális 180 °C-t.

Az előzőleg jól lehűtött tojásokat felütöm, és a fehérjét a sárgájától szétválasztom. A tojássárgákat fehéredésig keverem a porcukor egyharmadával és a sóval meg a reszelt citromhéjjal. A tojásfehérjébe belecsorgatom a citromlevet , elkezdem verni. és amikor lassan habosodni kezd, a kimért cukrot fokozatosan hozzáadom és olyan kemény habbá verem, hogy a habverőn megáll. Megmagyarázhatatlan, kemény, habos – ha ezt érezzük, azonnal abba kell hagyni a habverést.

Tipp: Ha valami oknál fogva a fehérjénk nem verődik fel, akkor egy csipetnyi sót vagy egy csepp ecetet rakjunk bele!

A kemény habba belekeverjük a simára kevert cukros sárgáját. Keverés közben vigyázzunk, hogy a hab ne törjön meg. Fontos, hogy a habverésnél a fakanál mindig félkört kell, hogy leírjon fentről lefelé. Ugyanezzel a mozdulattal keverve belehintem az átszitált lisztet. és könnyedén összeforgatom.

Egy tortaformát vagy tepsit kibélelek sütőpapírral, vagy csak az alját kenem vajjal, és lisztezem , (A sütőforma oldalát sohase vajazzuk meg, mert akkor összeseik a tésztánk) majd úgy simítom bele a piskótamasszát, hogy az a közepe fele alacsonyabb (vagyis homorú) legyen, sülés közben a közepe némileg felpúposodik és beteszem az előmelegített sütőbe. 20 percig sütöm közepes lángon anélkül, hogy a sütőajtót nyitogatnám. Miután a piskóta nem szereti a gőzös sütőt, a résnyire nyitott sütőajtóhoz teszek egy hurkapálcikát és rázárom az ajtót. Így a keletkezett kis rés elegendő ahhoz, hogy a piskótából kiáramló gőz kiszökhessen a sütőből. Ha már érezni lehet a tészta illatát a lángot mérsékelem. A megsült piskótát (tűpróbával ellenőrzöm) hagyom kihűlni, majd az oldalát körülvágom és deszkára borítva a sütőpapírt lehúzom róla. Csak akkor vágom fel, ha a tészta teljesen kihűlt. Ezt a műveletet csak jó éles hosszú pengéjű késsel lehetséges anélkül, hogy morzsolódna. Krémmel vagy egyéb töltelékkel például lekvárral megkenve majdnem minden torta alaptésztája lehet. Krém nélkül pedig még a legszigorúbb diéta esetén is szabad fogyasztani, kivéve a cukorbeteg diétáját.

Trükkök, tippek, praktikák:



Piskótatekercs készítésekor használjunk nagyobb méretű tepsit, és vékonyabb tésztát süssünk. Amikor elkészült, még melegen tegyük a tésztát tiszta konyharuhára, tekerjük többször ki-be, majd összesodorva hagyjuk kihűlni. Így nem törik, ha a töltés során összetekerjük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ildikó
Egyszerű piskótatekercs
Egyszerű piskótatekercs

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját, a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet és a vizet egy műanyagtálba tesszük és egy fakanállal csomómentesre keverjük. Jó sűrű masszát kell...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Mikrós grizes süti
Mikrós grizes süti

A margarint felolvasztjuk, a mikrós edényt kivajazzuk. Az olvasztott margarint habosra keverjük a tojással és a cukorral. A lisztet és a grízt összekeverjük a sütőporral, és aprán...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kakaós – túrós sütemény
Kakaós – túrós sütemény

A tésztát alaposan összegyúrjuk – kétfelé vesszük. Az egyik felét kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Erre kerül a töltelék A tészta maradék részét – tésztareszelővel a habos töl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar GESZTENYETORTA CSOKIMOUSSE-SZAL
GESZTENYETORTA CSOKIMOUSSE-SZAL

Az alap elkészítése: A nyers, puha datolyát egy villával törd össze, a kakaóport add hozzá, majd mehet hozzá a mandula isEgyenletesen nyomkodd a masszát a tortaformába, és addig...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk