Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 tojássárgája
3 - 3,5 dl tej
5 dkg élesztő
1 dl olaj
1 evőkanál kristálycukor
só
15 dkg őrölt mák
7 dkg porcukor
citromhéj
fahéj
15 dkg őrölt dió
7 dkg porcukor
citromhéj
fahéj
3 evőkanál kakaópor
2 evőkanál cukor
fahéj
A langyos tejben elkeverem a kristálycukrot, majd hozzáadom az élesztőt és felfuttatom. A lisztbe beleteszem a tojássárgáját, olajat, pici sót és a felfuttatott élesztős tejet. De mindjárt nem teszem bele az összes tejet, mert attól függ milyen a liszt, mennyit vesz fel. Kidolgozom a tésztát. Akkor lesz jó a tészta, ha nem ragad a tál oldalához. Langyos helyen pihentetem ,kelesztem. Ha duplájára kelt, akkor lisztezett deszkára teszem, 3 felé elosztom a tésztát, majd egyenként kinyújtom. A tésztát megkenem vékonyan olajjal, megszórom porcukorral elkevert mákkal, majd szorosan feltekerem. Ugyanígy elkészítem a diós ás kakaós kalácsot is. Majd kiolajozott tepsire rakom, lekenem tojássárgával, és hagyom még kb 20 percig kelni. Megszurkálom fogpiszkálóval, majd 190 fokon kb 35 percig sütöm. Ha kihűlt, megszórom porcukorral és felszeletelem.
2dl langyos tejben 2 evőkanál cukorral felfuttatjuk az 1 csomag élesztőt. 1 kg lisztet tálba szitálunk, hozzáadunk 1 teáskanál búzasikért, /bioboltban kapható /hozzáadunk 1 csapo...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat összekeverem és addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik a tál falától. A tészta inkább lágy legyen mint kemény. Duplájára kell keleszteni . Közben a vajat é...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA túrót a cukorral, olajjal, tejjel, tojással elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztes-sütőporos, mazsolás keveréket, és az egészet jól átgyúrjuk. Egyforma darabokra osztjuk, és kalácsokat...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA Ramát, a cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, rumot habosra keverjük, majd egyenként keverjük hozzá a tojássárgákat. A lisztet, sütőport, diót és csokit összekeverjük, majd a tejjel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű