Tészta
20 dkg mandulaliszt
30-40 g eritrit
2 tojás (1db a tésztába, 1db a kenéshez)
90 g kókuszzsír
csipet szódabikarbóna A szódabikarbóna csak sav jelenlétében egészséges! ezért kell bele vmi savas is
Diós töltelék
15 dkg darált dió
3 ek eritrit
Fél tk őrölt fahéj
1 tk vanília kivonat
1 ek reszelt narancshéj (vagy citrom, mert abból könnyebb kezeletlent találni)
2 ek mazsola
1,5 dl víz
Mákos töltelék
15 dkg darált mák
2 ek kókuszzsír
3 ek eritrit
1 ek reszelt narancshéj (vagy citrom, mert abból könnyebb kezeletlent találni)
2 ek mazsola
kb. 1 dl víz
Töltelék
A töltelékek hozzávalóit egy lábosban összekeverjük, és folyamatosan kevergetve jól felmelegítjük. Ez intenzívebb ízt ad a tölteléknek. A kész masszát akár egy éjszakára is félretehetjük, így a mazsola is jól megszívja magát.
Tészta
A mandulalisztet, az eritritet és a tojást még felhasználás előtt hűtsük le, a kókuszzsírt pedig tartsuk szobahőmérsékleten (ne legyen betonkemény, de olvadt sem, a vajhoz hasonló állagra van szükség a gyúráshoz). A tészta hozzávalóit először villával dolgozzuk össze, és amikor már morzsalékosra összeállt a tészta, akkor nyúljunk bele kézzel, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy ne legyen ideje felmelegedni. Kinyújtásig tegyük vissza a tésztát a hűtőbe. Majd terítsünk ki egy sütőpapírt, és arra nyújtsuk ki vékonyra a tésztát. Kenjük rá a tölteléket, majd a tésztát hajtsuk be a végeken, és a sütőpapír segítségével tekerjük fel. Végül helyezzük a bejglirudat a tepsibe úgy, hogy a sütőpapír alatta maradjon. Kenjük meg az összekevert tojással többször is, majd alaposan szurkáljuk meg a tésztát egy hústűvel, hogy elkerüljük a tészta kirepedését. A bejglit 170-180 fokon süssük meg. Kb. fél óra alatt lesz készen (ha úgy látjuk jónak, a sütés eleje felé még egyszer megkenhetjük tojással). Ha kihűlt a tészta, minél vékonyabb és élesebb késsel vágjuk fel a tálaláshoz.
Egy tálban a lisztet a hideg zsiradékkal elmorzsoljuk, mint az omlós tésztánál, (lehet géppel is ) akkor jó, ha a zsiradék apró morzsaszerű a lisztben, majd kevés langyos tejben o...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMegfőzzük a tojásokat 6-7 perc alatt keményre, majd pucoljuk meg. Készítsük el a páclevet, forraljuk fel. A meghámozott, csíkokra vágott kisebb fej céklát, 1 fej vöröshagymával...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű♥ A tészta készítése: A lisztet, a szódabikarbónát, a mézes fűszert, porcukrot összekeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk, és végül a mézzel és tojással összegyúrjuk. Könnyen...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk és félretesszük. Robotgépben fehéredésig keverjük a cukrot a tojással, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vaníliát, és a fűszereket....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű