Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Somlói galuska


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A piskótához: (20x25 cm-es tepsihez): 6 tojás, 12 ek. cukor, 6 ek. víz, fél cs. sütőpor, 1 ek. kakaópor (cukrozatlan), 1 ek. darált dió, 4+3+3 ek. liszt
A vaníliakrémhez: 1 l tej, 7 ek. cukor, 1 cs. van. cukor, 1 cs. van. pudingpor, 2 tojás
A rumos öntethez: 10 dkg mazsola, 1,5 dl víz, 7 ek. cukor, 3 ek. rum, reszelt citromhéj
A csokiöntethez: 5 ek. cukor, 1 dl víz, 1 púpos ek. kakaópor, 3 ek. rum, 1 cs. van. cukor
A hintéshez: 10 dkg durvára vágott dió
A díszítéshez: 0,5 dl habtejszín

Elkészítés:


Először érdemes az öntetek elkészítéséve kezdeni, mert úgyis hidegen kell azokat
felhasználni.
1. A vaníliakrémhez kikeverjük a pudingport a cukorral, tojássárgákkal, vaníliás cukorral és
kevés hideg tejjel, majd ezt a felforralt többi tejhez öntjük. Habverővel kevergetjük, és amikor besűrűsödött, még forrón belekeverjük az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét.
2. A rumos öntethez a cukrot a vízzel felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a többi hozzávalót - a megmosott mazsolát is -, és hűlni hagyjuk.
3. A csoki öntethez felforraljuk a vízzel a cukrot és a kakaóport, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a többi hozzávalót. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
4. A piskótához felverjük a tojások fehérjét félig, hozzáadjuk a cukrot, a hideg vizet, a sütőport, és addig verjük, amíg kemény nem lesz. Ekkor hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, majd ezt a masszát 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyikbe 4 evőkanál lisztet teszünk és összekeverjük. A másikba 3 evőkanál lisztet + 1 evőkanál kakaóport teszünk és összekeverjük. A harmadikba 3 evőkanál lisztet + 1 evőkanál darált diót forgatunk bele.
A tepsit kivajazzuk/lisztezzük és egymás után kisütjük benne a 3 piskótát (mindegyik sütés előtt kitöröljük, majd vajazzuk/lisztezzük a tepsit). Kb. ujjnyi magas lesz, nem szabad nagyon kiszárítani!! 8-10 perc alatt megsül.
5. Egy üvegtálban vagy kis tepsiben a következőképpen rétegezzük: alulra tesszük a sárga piskótát és meglocsoljuk a rumos öntet 1/3-ával, ráegyengetjük a vaníliakrém 1/3-át + megszórjuk a durvára vágott dió 1/3-ával. Erre jön a kakaós piskóta, majd a rumos öntet másik 1/3-a, a vaníliakrém másik 1/3-a és a durva dió másik 1/3-a. Ezután következik a diós piskóta, melyet meglocsolunk a maradék rumos öntettel, rákenjük a maradék vaníliakrémet és megszórjuk a maradék durva dióval. Ha elkészült a rétegezés, lefóliázzuk és másnapig hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.
6. Másnap tálaláskor evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle a desszertes tányérra, teszünk rá a felvert tejszínhabból, melyet megcsorgatunk a csokoládéöntettel.

Somlói galuska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar joghurttorta (kivis-banános) sütés nélküli
joghurttorta (kivis-banános) sütés nélküli

Elkészítés: Kézi robotgéppel aprítsuk fel a kekszet, adjuk hozzá a puha vajat és kavarjuk össze. Ezt a keveréket tegyük 22 x 24 cm-s sütőformába, nyomkodjuk jól bele és tegyük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokis keksz
Csokis keksz

A hozzávalókat egy tálba mérjük. Egyszerre mehet bele minden. A csokit apró darabokra kell vágni. Összegyúrjuk az egészet. Diónyi golyókat formázzunk belőle. Szilikonlappal v...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karácsonyi linzer 2. recept
Karácsonyi linzer 2. recept

Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat összekeverjük, majd gyorsan belemorzsoljuk a vajat. Végül hozzáadjuk a tojássár...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Boci muffin
Boci muffin

A tojások sárgáját egy tálban a cukorral habosra keverjük. Először a puha margarint, azután a sütőporral és a kakóval összeforgatott lisztet, végül a tejet adjuk hozzá. A kemény h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk