A piskótához: (20x25 cm-es tepsihez): 6 tojás, 12 ek. cukor, 6 ek. víz, fél cs. sütőpor, 1 ek. kakaópor (cukrozatlan), 1 ek. darált dió, 4+3+3 ek. liszt
A vaníliakrémhez: 1 l tej, 7 ek. cukor, 1 cs. van. cukor, 1 cs. van. pudingpor, 2 tojás
A rumos öntethez: 10 dkg mazsola, 1,5 dl víz, 7 ek. cukor, 3 ek. rum, reszelt citromhéj
A csokiöntethez: 5 ek. cukor, 1 dl víz, 1 púpos ek. kakaópor, 3 ek. rum, 1 cs. van. cukor
A hintéshez: 10 dkg durvára vágott dió
A díszítéshez: 0,5 dl habtejszín
Először érdemes az öntetek elkészítéséve kezdeni, mert úgyis hidegen kell azokat
felhasználni.
1. A vaníliakrémhez kikeverjük a pudingport a cukorral, tojássárgákkal, vaníliás cukorral és
kevés hideg tejjel, majd ezt a felforralt többi tejhez öntjük. Habverővel kevergetjük, és amikor besűrűsödött, még forrón belekeverjük az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét.
2. A rumos öntethez a cukrot a vízzel felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a többi hozzávalót - a megmosott mazsolát is -, és hűlni hagyjuk.
3. A csoki öntethez felforraljuk a vízzel a cukrot és a kakaóport, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a többi hozzávalót. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
4. A piskótához felverjük a tojások fehérjét félig, hozzáadjuk a cukrot, a hideg vizet, a sütőport, és addig verjük, amíg kemény nem lesz. Ekkor hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, majd ezt a masszát 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyikbe 4 evőkanál lisztet teszünk és összekeverjük. A másikba 3 evőkanál lisztet + 1 evőkanál kakaóport teszünk és összekeverjük. A harmadikba 3 evőkanál lisztet + 1 evőkanál darált diót forgatunk bele.
A tepsit kivajazzuk/lisztezzük és egymás után kisütjük benne a 3 piskótát (mindegyik sütés előtt kitöröljük, majd vajazzuk/lisztezzük a tepsit). Kb. ujjnyi magas lesz, nem szabad nagyon kiszárítani!! 8-10 perc alatt megsül.
5. Egy üvegtálban vagy kis tepsiben a következőképpen rétegezzük: alulra tesszük a sárga piskótát és meglocsoljuk a rumos öntet 1/3-ával, ráegyengetjük a vaníliakrém 1/3-át + megszórjuk a durvára vágott dió 1/3-ával. Erre jön a kakaós piskóta, majd a rumos öntet másik 1/3-a, a vaníliakrém másik 1/3-a és a durva dió másik 1/3-a. Ezután következik a diós piskóta, melyet meglocsolunk a maradék rumos öntettel, rákenjük a maradék vaníliakrémet és megszórjuk a maradék durva dióval. Ha elkészült a rétegezés, lefóliázzuk és másnapig hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.
6. Másnap tálaláskor evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle a desszertes tányérra, teszünk rá a felvert tejszínhabból, melyet megcsorgatunk a csokoládéöntettel.
Mivel a tésztát nem kell pihentetni, ezért érdemes először a túrótöltelékkel kezdeni. A túrót egy nagyobb tálba tesszük, belereszeljük a citrom héját, beletesszük a sárgáját, a...
Elkészítési idő: 75 perc Nehézség: Könnyű1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. 2. A barackbefőttet lecsepegtetjük és a barackokat szeletekre vágjuk. 3. Egy 20x30 cm-es mélyebb tepsit vajjal kikenünk, az alját a keks...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElkészítés 3 evőkanál cukrot sötétbarnára pirítunk, és fél dl vízzel feleresztve felfőzzük. (A pirított cukor a víz hozzáadásakor megkeményedik, de pár perc múlva felolvad.) Eg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felf...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű