18 dkg cukor
10 dkg vaj
60-70 dkg szilva (lehetőleg nem ringló, szárazabb)
10 dkg mák, két púpos evőkanál porcukor, víz + 2 ek olaj
1 cs. tejszín ízű pudingpor , 1/2 l tej , 3 ek. cukor
250 gramm Mascarpone ( a szarvasi a legfinomabb!!! smile hangulatjel tapasztalat )
1/3 vaníliarúd kikapart belseje , ízlés szerint cukor
Tésztához:
20 dkg cukor
220 g liszt
1 dl tej
1.5 dl olaj
3 tojás
3/4 csomag sütőpor
Szóráshoz fahéj.
1. A szilvát megtisztítjuk , félbevágjuk, kimagozzuk .
2 A cukrot karamellizáljuk hőálló edényben , amit a sütőbe is betehetünk majd. A teljesen megolvadt cukorhoz hozzáadjuk a vajat , addig hevítjük folyamatos keverés mellet , míg homogén masszát nem kapunk , ekkor hozzákeverjük a szilvánkat, majd betesszük a sütőbe 180 fokra 30 percre.
3. A mákot két evőkanál porcukorral és annyi hideg vízzel , amennyit felvesz összekeverjük. Félretesszük.
4. Egy csomag tejszines pudingporból az előirtaknál kicsit kevesebb tejjel pudingot készítünk. Félretesszük hűlni.
5. Kivesszük a sütőből a szilvát hűlni.
6 . Elkészítjük a tésztánkat.Külön verjük fel a tojások fehérjét kemény habbá a cukor egyharmadával és egy csipet sóval.A sárgáját habosra keverjük a kétharmad cukorral , hozzáadjuk a tejet, olajat.A lisztet beleszitáljuk a sütőporral együtt, csomómentesre keverjük a masszát. Ebbe forgatjuk bele vigyázva a kemény fehérjehabot.
Az így kapott tészta kétharmadát kivajazott tepsibe terítjük, majd a maradék egyharmadba belekeverjük a mákot és még 2 ek. olajat.Ráöntjük a tésztánk tetejére egyenletesen szétosztva. a széleit kissé felhúzzuk , hogy majd ne púposodjon túlzottan. a tetejére rakosgatjuk a karamellás szilvánkat , jó bőségesen. a szilva megmaradt karamelles levét félretesszük. A süti mehet a 180 fokos sütőbe kb. 40 percre.
7. a kíhült pudingot a Mascarponéval és a kikapart vaníliával habosra kavarjuk.
8. a forró kisült tésztát sűrűn megszurkáljuk hústűvel , vagy villával és ráöntjük a maradék karamellás szilvalevet, azzal hagyjuk kihűlni.
9. a kihűlt tésztára szép egyenletesen rásimítjuk a Mascarponés krémet. ha szikkadt egy picit fahéjjal szórjuk a tetejét.Szeleteljük.
A krémhez a hideg tejben elkeverjük a 3 tojást és a 3 vaníliás cukrot, majd belekeverjük a pudingport és a 20 dkg cukrot is. Kézi habverővel, folyamatos keverés mellett sűrűre főzz...
Elkészítési idő: 78 perc Nehézség: KözepesKülönválasztjuk a tojásfehérjét és sárgáját. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Belekeverjük a lisztet, és óvatosan beleforgatjuk a fehérjé...
Elkészítési idő: fél óra Nehézség: KönnyűA kekszet összetörjük és egy tálba tesszük. Az almát lereszeljük, meglocsoljuk a citromlével, majd egy kis edénybe tesszük és a cukorral pár percig melegítjük. Mikor karamelizálódi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMásfél citrom héját lereszeltem. 3 citrom levét kifacsartam (később még egy felet hozzá adtam, hogy még savanykásabb legyen) és a 10 dkg cukorral, az egész tojásokkal és a tojáso...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű