menu

Családireceptkönyv.hu

GULYÁSLEVES


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


hat személyre:

60 dkg marhahús (lábszár a legjobb) 30 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, 60 dkg krumpli, 1-2 paradicsom, 1-2 paprika,
4- 5 fej vöröshagyma, 3 dkg zsír,
5- 6 dkg csipetke,
pirospaprika, só, 1 tk. köménymag,
gulyáskrém, pörköltkrém,
1 marhahúsleves-kocka, ételízesítő

Elkészítés:


A hagymát kb. 1 cm-es kockákra vágva a zsíron megfonnyasztjuk, majd rátesszük a kb. 2 cm-es kockára vágott húst. Folyamatos kevergetés mellett addig pörköljük a húst, amíg levet nem enged, ekkor megszórjuk 3-5 teáskanál pirospaprikával és jól elkeverjük, majd felöntjük vízzel, de csak éppen hogy ellepje. Víz helyett 1-2 dl fanyar vörösbor vagy sör is "megteszi". Beletesszük a leveskockát, gulyáskrémet, pörköltkrémet, pár kanál ételízesítőt, a feldarabolt paradicsomot és paprikát, meg a köménymagot. Fedő alatt, lassú tűzön kb. 1,5-2 óra hosszat főzzük (éppen csak pöfékeljen, nem szabad lobogva forrnia!), néhányszor megkeverjük, az elfőtt levet pótoljuk.
Amíg a hús puhul, elkészítjük a csipetkét: egy tojást felütünk és összegyúrjuk egy csipet sóval és annyi liszttel, amennyit csak bele tudunk gyúrni. Fontos, hogy a tészta "kőkemény" legyen. Ha kész, kb. 0.5 cm-es lepényt formázunk belőle és elcsipkedjük apróra, meghintjük liszttel, átforgatjuk, majd kiterítve félretesszük.
Ha a hús félig megfőtt, beletesszük a hosszában felvágott répákat és szükség szerint vízzel felengedve tovább főzzük. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a kockára vágott krumplit (ha a zöldséget szeletelve szeretjük, azt is most kell beletenni, nem előbb), felöntjük a kész mennyiségre vízzel és 25-30 percig főzzük, míg a hús meg nem puhul teljesen.
Végül, ha már elégedettek vagyunk a hússal, beleszórjuk a csipetkét és lobogó lében kb. 5 perc alatt folyamatos keveréssel készre főzzük. Ellenőrizzük az ízesítést, és tálalhatjuk is.
Önállóan, egytálételként is megteszi, de lehet utána palacsintát, smarnit (császármorzsát) vagy túrós csuszát is adni. Nagyon finom a túrós pite is!
(Én beleteszem a hús cupákos részét is, bár nem szeretem, de nagyon finom íze lesz tőle. A pirospaprikával együtt egy csipetnyi őrölt borsot is teszek hozzá, az segíti a kövér húsok zsírját elfőzni. Csípősen szeretem, de csak a tányérban szórom meg, mert a családom nem bírja a csípős ételeket.)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kati
Kínai tojásos kukoricaleves
Kínai tojásos kukoricaleves

Erős csontlevest főzünk vagy kockából erőlevest, beledobjuk a gyömbért és 10 percig lassú tűzön forraljuk vele. Lecsorgatjuk a kukoricát, a levesbe tesszük, forrásig hevítjük. Közb...

Elkészítési idő: 50
Nehézség: Könnyű
share
Csontleves karajcsontból
Csontleves karajcsontból

A zöldségeket megtisztítjuk. A zellert, karalábét négybe, a sárgarépát, gyökeret nagyobb hasábokra vágjuk. Elkészítés: A karajcsontot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt,...

Elkészítési idő: 1,5-óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Almás-gyömbéres kelbimbó krémleves dióval
Almás-gyömbéres kelbimbó krémleves dióval

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mariann
Laskagomba leves
Laskagomba leves

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk