12 főre
Alaplébe:
6 db nagy hagyma
2 db pontyfej
4 db ponty farok
8 db kárász
8 db keszeg
8 db törpeharcsa
4 teáskanál minőségi házi csemege őrölt fűszerpaprika
2 db húsos zöldpaprika
2 db kisebb paradicsom
2 evőkanál olaj
só
2 mokkáskanál cukor
4 liter friss hideg víz
Passzírozás utáni lébe:
12 db nagyobb pontyszelet kissé besózva
2 teáskanál minőségi házi édesnemes őrölt fűszerpaprika
pár cső szárított erős paprika
A megtisztított vöröshagymát nagy kockára vágjuk, fedő nélkül 1 órán át szinte zubogva forraljuk, majd hozzáadjuk a kellően megmosott, megtisztított, kibelezett, feldarabolt apróhalat, ponty fejet-farkat. Kissé megsózzuk, erős lángon tovább főzzük, közben beletesszük a zöldpaprikát és a negyedelt paradicsomot. 45 perc elteltével 1 ek olajban elkeverünk 2 teáskanálnyi őrölt paprikát, a lébe öntjük. A halhúst még addig főzzük, amíg cafatokban mállik le a csontról, szálkáról.
Ezután egy fazékba átszűrjük a levét, a visszamaradt sűrűjéből kiszedegetjük és kidobjuk a csontot, gerincet, nagyobb szálkát. A többit tekerős passzírozón átnyomjuk. Annyit beteszünk az átszűrt lébe, amennyitől kellően sűrű lesz. A többit lehűtjük, fagyasztóba tesszük - gondolván egy közeli halászlé főzésre, amihez felhasználva megkíméljük magunkat a mostani hosszadalmas előkészülettől :). Visszatesszük a hőre, annyi forró vízzel felöntjük a levet, hogy 2-2.5 liter legyen. Felforraljuk, beletesszük az előre besózott pontyszeleteket.
Gyengéden megkeverjük, hozzáadjuk a kockacukrot, megkóstoljuk, s ha szükséges, még megsózzuk. Leszedünk a tetejéről kevés zsírt, feloldjuk benne a maradék őrölt paprikát, visszaöntjük, nagy lángra vesszük és pár perc alatt fehéredésig főzzük a halszeleteket. Ennyi idő éppen elég. Ne főzzük tovább, mert állásában úgyis tovább adja az ízét, és ha nem fő szét, gusztusosabban tudjuk elosztani. Mélyebb tálkákban vagy állványos asztali bográcsokban tálaljuk. Friss kenyér és a darabokra tört, szárított erős paprika elengedhetetlen kelléke.
- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/halaszle_-_passzirozott_alapbol#sthash.dDu5Kea1.dpuf
A vöröshagymát és a fokhagymát apró vágjuk fel. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel. A harcsafilét ízlés szerint kockázzuk fel. Egy edénybe öntsük bele az olaj...
Elkészítési idő: 60 percA halszeleteket kiolvasztjuk és tejbe áztatjuk. Eközben hagymát és répát aprítunk, és megpároljuk a répát a hagymán. A hajat kiszedjük a tejből és lecsepegtetjük, majd egy vékonyan...
Elkészítési idő:- Kókuszolajon felhevítjük a zúzott fokhagymát, majd ehhez adjuk a friss bazsalikomot és a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk és kb. 5 percig főzzük. - Ezután hozzáadjuk a parad...
Elkészítési idő: