Családireceptkönyv.hu

TISZAI HALÁSZLÉ


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


12 főre
Alaplébe:

6 db nagy hagyma
2 db pontyfej
4 db ponty farok
8 db kárász
8 db keszeg
8 db törpeharcsa
4 teáskanál minőségi házi csemege őrölt fűszerpaprika
2 db húsos zöldpaprika
2 db kisebb paradicsom
2 evőkanál olaj

2 mokkáskanál cukor
4 liter friss hideg víz

Passzírozás utáni lébe:

12 db nagyobb pontyszelet kissé besózva
2 teáskanál minőségi házi édesnemes őrölt fűszerpaprika
pár cső szárított erős paprika

Elkészítés:


A megtisztított vöröshagymát nagy kockára vágjuk, fedő nélkül 1 órán át szinte zubogva forraljuk, majd hozzáadjuk a kellően megmosott, megtisztított, kibelezett, feldarabolt apróhalat, ponty fejet-farkat. Kissé megsózzuk, erős lángon tovább főzzük, közben beletesszük a zöldpaprikát és a negyedelt paradicsomot. 45 perc elteltével 1 ek olajban elkeverünk 2 teáskanálnyi őrölt paprikát, a lébe öntjük. A halhúst még addig főzzük, amíg cafatokban mállik le a csontról, szálkáról.

Ezután egy fazékba átszűrjük a levét, a visszamaradt sűrűjéből kiszedegetjük és kidobjuk a csontot, gerincet, nagyobb szálkát. A többit tekerős passzírozón átnyomjuk. Annyit beteszünk az átszűrt lébe, amennyitől kellően sűrű lesz. A többit lehűtjük, fagyasztóba tesszük - gondolván egy közeli halászlé főzésre, amihez felhasználva megkíméljük magunkat a mostani hosszadalmas előkészülettől :). Visszatesszük a hőre, annyi forró vízzel felöntjük a levet, hogy 2-2.5 liter legyen. Felforraljuk, beletesszük az előre besózott pontyszeleteket.

Gyengéden megkeverjük, hozzáadjuk a kockacukrot, megkóstoljuk, s ha szükséges, még megsózzuk. Leszedünk a tetejéről kevés zsírt, feloldjuk benne a maradék őrölt paprikát, visszaöntjük, nagy lángra vesszük és pár perc alatt fehéredésig főzzük a halszeleteket. Ennyi idő éppen elég. Ne főzzük tovább, mert állásában úgyis tovább adja az ízét, és ha nem fő szét, gusztusosabban tudjuk elosztani. Mélyebb tálkákban vagy állványos asztali bográcsokban tálaljuk. Friss kenyér és a darabokra tört, szárított erős paprika elengedhetetlen kelléke.
- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/halaszle_-_passzirozott_alapbol#sthash.dDu5Kea1.dpuf

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Halételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sült Pangasius zöldségkörettel
Sült Pangasius zöldségkörettel

Először a fűszert szoktam elkészíteni. Lehet készen kapni halas fűszerkeveréket, egy párat próbáltam már, de sosem volt az igazi. (Az egyetlen talán a Lucullus halas fűszerkeveréke...

Elkészítési idő: fél óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Lazacszeletek kaprimártásban
Lazacszeletek kaprimártásban

A lazacpatkókat leöblítjük, meghintjük néhány csepp citromlével (ez különösen fontos a lazac esetében, mert egyfelől nagyon átható a szaga, másfelől törékeny a húsa, és a citrom me...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Szabina
Lazac roston zöldségekkel, kapribogyó mártással
Lazac roston zöldségekkel, kapribogyó mártással

Vékonyan bedörzsöljük mindkét oldalát a lazacnak sóval, őrölt fehérborssal. Fedett dobozban egy napra hűtőbe tesszük. Vajat hevítünk, intenzív hőfokon, fedő alatt pirosra sütjük r...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Halászlé - Bajai
Halászlé - Bajai

Először a hallal törődj. Ha sikerült megtisztítani, tedd félre a halikrát és a tejet, de nehogy megsózd! A halat viszont irdald be, szeleteld fel, és sózd meg ízlésed szerint. Eztá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk