-50 dkg fehér liszt
– 1 bögre LANGYOS tej és egy pici, ha szükséges (2,5-3 dl)
– 1 evőkanál kristálycukor
– 2 kis csomag száraz élesztő (2*7 g)
– 1 tojás
– 5 dkg olvasztott vaj (fél kocka)vagy rama
– 2 teáskanál só
+ egy tojás felverve a tetejére kenéshez
Egy tálba beleütöm a tojást ( dagasztógépet használok ) beleteszem a cukrot , sót és az előmelegített tejet a vajjal vagy margarinnal . Jól felverem habosítom kicsit vele kb 2-3 perc , utána az élesztős lisztet beleszitálom . Majd 10 percig dagasztatom . Hagyom benne a tésztát 20-30 percig kelni , amikor elindul felfelé már jó . A kész tésztát 6 részre osztom formázom és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem . Tetejét lekenem egész felvert tojással , és mehet a sütőbe.
Hideg sütő !!
200 fok légkeverés 18 perc ? Puha könnyed nagyon finom
zsemléket kapunk , hamburger zsemlének is tökéletes !!
Bármilyen formát csinálhatunk belőle , kalács , kifli briós .
-A magokat finomra daráljuk, hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót, a zsiradékot is, és lassan elkezdjük adagolni hozzá a vizet, eközben kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk. -Pihen...
Elkészítési idő: 1,5-2 óra Nehézség: NehézA langyos vízben keverd el az élesztőt. Mérj ki 300 g lisztet egy tálban, majd add hozzá az élesztős vizet, fakanállal dolgozd össze. A liszt maradék részét keverd össze a sóval, é...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a szétmorzsolt élesztőt, a sót és a felaprított rozmaringot, majd beledolgozzuk az olajat 1,6 dl langyos vízzel együtt. 2. Kiolajozunk egy tepsi...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA kenyérhez való hozzávalókból kézzel, vagy géppel egy sima tésztát dagasztunk. Egy fóliával letakarva hagyjuk 45 percig kelni. Ezután kézzel hajtogatjuk: meghúzzuk a tésztát az e...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes