50 dkg sima liszt,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
25 dkg méz,
15 dkg cukor,
5 dkg vaj,
4 egész tojás,
késhegynyi őrölt fahéj,
késhegynyi törött szegfűszeg,
15 dkg darabos dióbél,
10 dkg füge (ha van),
1 citrom reszelt héja,
5 dkg dió- vagy mandulabél.
A lisztet a lazítóanyaggal összeszitáljuk. A mézet, vajat, cukrot, a fűszereket állandó keveréssel meglangyosítjuk, beleütjük a tojásokat, jól összekeverjük, ráöntjük a lisztre, összeállítjuk, nagyon jól kidolgozzuk. (A tészta laza, a kidolgozás kezdetén erősen tapad a kézhez.) Beletesszük a durvára vágott diót és az apró kockára vágott fügét. Letakarva, 4 órán át pihentetjük. Még jobb, ha este állítjuk össze, és másnap sütjük. Kizsírozott sütőlapra 1,5-2 ujjnyi vastagon belenyomkodjuk vagy nyújtjuk. Tetejét felvert tojással megkenjük, és megszórjuk az 5 dkg durvára vágott dióval vagy mandulával. Középforró sütőben szép aranybarnára sütjük. Nylonba csomagolva sokáig eltartható.
tojások fehérjéből a cukorral kemény habot verünk és fokozatosan hozzáadjuk a tojássárgáját is. Lassan hozzáadjuk a vizet, az olajat és a száraz alapanyagokat is. Legyünk óvatosak...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a tojást keverd habosra a vajjal, a cukorral, add hozzá a tej felét, és keverd 10 percig. Forgasd hozzá a sütőporral, a sóval és a kakaóval vegyített lisztet, végül híg...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes- A tojásokat válaszd ketté, a sárgáját keverd ki a cukorral, amíg a cukor bele nem olvad. - A tejet lassan forrald fel a vaníliás cukorral. - A fehérjébe tegyél egy negyed...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA darált kekszet a kétféle cukorral összekeverjük. Ezután kétfelé osztjuk, külön tálakba. Az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport és 1 ek rumot, a másik feléhez pedig a 2 ek kókus...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű