5
MÁJ
08
Hozzávalók 30 x 20 cm-es tepsihez:
1 cs réteslap (v. leveles tészta)
15 dkg cérnametélt
5 dkg vaj
40 dkg túró
1 dl tejföl
2 db tojás
3-4 ek kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
olaj a lapok kenéséhez
1 kisebb tojás a lekenéshez
A cérnametéltet enyhén sós vízbe puhára főzni, majd leszűrni és forrón összekeverni az olvasztott vajjal. Ezután teljesen kihűteni.
A túrót egy tálba tenni, majd villával kicsit összetörni. Ezután hozzáadni a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a 2 tojás sárgáját, a mazsolát és alaposan összekeverni.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a túrós masszához keverni.
A teljesen kihűtött vajjal összekevert tésztát beletenni a túrós-habos masszába, majd szintén óvatosan összekeverni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd belehelyezni egy réteslapot úgy, hogy a tepsi oldalát is befeddje. Ezután lekenni olajjal, majd szintén ráhelyezni egy réteslapot, majd lekenni olajjal és rátenni a harmadik réteslapot, de azt már nem kell olajjal lekenni.
Ezután a réteslapra ráönteni a tésztás-túrós masszát, majd a tetejét egyenletesen elsimítani.
A töltelék tetejét befedni egy réteslappal, majd olajjal lekenni és ráhelyezni a második réteslapot és szintén lekenni olajjal.
Végül ráhelyezni a harmadik réteslapot, majd a tetejét lekenni a felvert tojással.
Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt készre sütni. A sütőből kivéve langyosra hűteni. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelni.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu
Nem lehet megadni liszt mennyiséget, mert függ a tojás nagyságától,a liszt sikér tartalmától, hogy mennyi kell. Vizet nem használok, annyi tojást, amennyit a liszt felvesz, és, ho...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Főzzük meg a tésztát. 2. Eközben egy közepes méretű tepsit kenjük ki az olívaolajjal, így nem ragad oda a tészta. 3. A tejföl és a túrót keverjük folyékony masszává a te...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Közben a sonkát apró kockákra vágjuk, és pici olajon pár perc alatt szép pirosra sütjük. A tejfölt simára kikeverjük. A tésztát, a t...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűAprítsd fel a hagymát és kevés olajon dinszteld meg. 2. Add hozzá a kockára vágott csirkemelldarabokat, és pirítsd meg őket. 3. Keverd hozzá a tejszínt, és ízlésed szerint sózd m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű