62 dkg liszt
20 dkg puha Ráma
1 evőkanál puha zsír
230 g 20 %-os tejföl
1 púpozott teáskanál kristálycukor
2 teáskanál só
2,5 dkg élesztő
65 ml langyos tej
1 db tojás + 1 tojássárgája
sajt , szezámmag és 1 tojás a tetejére
Az élesztőt belemorzsoljuk egy evőkanál langyos tejbe, szórunk hozzá egy csipet kristálycukrot és felfuttatjuk.
Az összes többi alapanyagot (kivéve ami majd a tetejére kell) egy nagy műanyagkeverőtálba öntjük. A felfutott élesztőt beleöntjük. Sima tésztát gyúrunk belőle. Jó tanács: a tojást és a tojássárgáját verjük fel előtte, hogy egynemű legyen, könnyebb lesz vele bánni. Ha a tészta nagyon ragad, szórunk hozzá egy kis lisztet, ha nagyon száraz, kevés tejfölt vagy tejet gyúrunk hozzá. Lisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtjuk, amilyenre csak lehetséges, majd mint a bejglit feltekerjük. Jobbról balra egymásra hajtjuk és betesszük lefedve a műanyag tállal együtt a hűtőbe. Legalább néhány órát pihenjen, de ha lehet, akkor egy egész éjszakát ! :)
A tésztának jól nyújthatónak kell lennie, nem ragadhat! Sütőt előmelegítjük. Sütés előtt a lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, ismét vékonyra nyújtjuk és elkezdjük hajtogatni Az alsó felét a középvonaláig, a felső felét szintén a középvonalig, az oldalsó felét mindkét oldalról szintén középvonal irányába. Újranyújtjuk, de ezúttal ujjnyi vastagságúra és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.A maradék tésztát szintén kinyújtjuk, hajtogatjuk, újranyújtjuk, szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Tetejét felvert tojással lekenjük, szezámmaggal (vagy esetleg lenmag, köménymag) és reszelt sajttal megszórjuk. Nekem ebből a mennyiségből 3 fényes tepsivel szokott lenni, kb. 70-75 db. Lehetőség szerint sütés előtt hagyjuk a tepsiben kelni a pogácsákat kb. 20 percig. 180 fokon gázsütőben kb. 40-45 perc alatt sül meg. Akkor van készen, ha teteje és alja aranybarna. Az oldala fehér marad! Isteni finom!
1. Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A többi hozzávalókkal a sajt kivételével egy közepesen lágy, puha kelt tésztát készítek, kelesztőtálba teszem és fél...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKecskesajtos A krémes kecskesajtot sóval, borssal és egy tojással kikeverjük. Bárányhúsos A darált húst sózzuk, borsozzuk és őrölt korianderrel, illetve római köménnyel fű...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejjel, 2 evőkanál liszttel és a cukorral. A maradék lisztet a nagy egy tálban elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk és letakarva kb. 30-40percig pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket: 1 evökanál vajat megforrósítunk, belekeverjük a lisztet, maj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű