menu

Családireceptkönyv.hu

Krumpligombóc leves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


a gombóchoz:

50 dkg burgonya

1 mokkáskanál só

15 dkg liszt

1 tojás

diónyi vaj

a leveshez:

1 evőkanál (kacsa)zsír

1 kisebb hagyma apró kockára vágva

2 gerezd fokhagyma lereszelve

1 csapott evőkaknál liszt (kb. 2 dkg)

1 mokkáskanál pirospaprika

krumplilé

1,5 l víz

2 dl tejföl

3 mokkáskanál só (vagy ételízesítő)

1 babérlevél

Elkészítés:


A gombóchoz a burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük a levét, rádobjuk a vajat, majd jól áttörjük.

Egy tálba beletesszük a lisztet, elkeverjük a csipet sóval, hozzáadjuk langyosra hűlt, áttört burgonyát, a tojás, és összegyúrjuk úgy, hogy a lisztet fokozatosan adjuk hozzá, attól függően, hogy a burgonya mennyi lisztet vesz föl. Ha már nem ragad a tészta, akkor lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk. A tésztából diónyi nagyságú golyókat formálunk, és lisztezett tányérra rakjuk, amíg a levest előkészítjük.

A hagymát forró zsiradékra tesszük, majd a lángot kisebbre véve megfonnyasszuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, kb. egy percig pároljuk együtt kavargatás közben, majd meghintjük liszttel, és kissé megpirítjuk. Levesszük a tűzről, meghintjük pirospaprikával, megkavargatjuk, majd felöltjük a krumplilével és a vízzel, valamint a tejföllel. Visszatesszük főni, időnként megkavargatjuk.

Beletesszük a sót, a babérlevelet, és felfőzzük.

Amikor fő, beletesszük a krumpligombócokat. Amikor a gombócok megfőttek, feljönnek a leves tetejére. Ilyenkor még egy-két percig főzzük, majd elkapcsoljuk alatta a lángot, mert el is készült.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Bab
Sütőtök krémleves
Sütőtök krémleves

A sütőtököt és a burgonyát hámozd meg és vágd kis kockákra! A hagymát és a fokhagymát felaprítod és a kókuszzsíros serpenyőben (kis sóval) kicsit megpirítod, majd rádobod a sütőtök...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Márti
SAVANYÚ KÁPOSZTÁS LEVES KOLBÁSSZA
SAVANYÚ KÁPOSZTÁS LEVES KOLBÁSSZA

A savanyú káposztát lecsepegtetjük, majd feldaraboljuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a füstölt szalonnát felkockázzuk és üvegesre sütjük, majd a zsíron megpirítjuk a ha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Janee
Korhely lencseleves húsgombóccal
Korhely lencseleves húsgombóccal

Az előre beáztatott lencsét feltesszük főni. A főzővizet egy hagymával és a babérlevéllel ízesítjük. Egy másik edényben olajat hevítünk, és beletesszük a felkockázott hagymát, és...

Elkészítési idő: 80 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Csirkehusis zöldségleves
Csirkehusis zöldségleves

A hagymát és a répát megtisztítjuk és apróra vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük. A húst felszeleteljük és hozzáadjuk, 2-3 percig pirítjuk és felöntjük vízzel. Nem kell túl sok viz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk