Családireceptkönyv.hu

Tárkonyos Raguleves (A Király)


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 6-12
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 1-2 fej hagyma
- 500 gramm csirkemell
- 4-5 darab csirke szárny (opcionális) aki szereti imádni fogja benne
- Sárgarépa, Fehérrépa, Karalábé, Zellergumó (gyökérzöldségek)
- Karfiol, Kelbimbó, Gomba (opcionális)
- Zöldborsó
- Vaj (50 gramm)
- Tárkony, Só, Fehérbors
- Citromlé
- Tejszín ( 200 ml)
- Tejföl (1 kis doboz 250 gramm)
- Alaplé
- Liszt

Elkészítés:


Én az előkészületekkel szoktam kezdeni, az összes zöldséget, megpucolom, illetve fel darablom kockákra, a csirkemellet, is felkockázom, a csirke szárnyakat pedig középen ketté vágom, a hagymát is felkockázom.

Egyszerre két művelet következik, az egyik amiben a leves fog főni lábas, a másik egy kisebb serpenyő amibe a húsok beleférnek.
A serpenyőbe egy kis vajat hevítünk, és belehelyezzük a csirkemellet és a szárnyat, majd egészen fehéredésig pirítjuk őket.
Eközben a lábasban szintén vajat hevítünk és ráhelyezzük a zöldségeket a vízből, és elkezdjük párolni őket, addig amíg a víz el nem tűnik és egy kicsit pirítani is tudjuk. Ha ezzel megvagyunk mehet hozzá a hús, összekeverjük hozzáadjuk a (tonnányi) tárkonyt, majd felöntjük az alaplével.

Ezután jöhet egy kevés fűszerezés, sózás (vegeta) leveskocka (vagy alapból az alaplé), illetve én már ilyenkor teszek bele citromlevet,
Majd közepes, alacsony lángon való főzés.

A tejfölt, tejszínt, és a lisztet egy tálban összekeverjük egy kis vízzel,.

Az opcionális zöldségeket mint a karfiol, a kelbimbó, gomba, vagy a zöldborsó a főzés későbbi szakaszaiban adjuk a leveshez.

A Legvégén a tálban összekevert tejfölt-lisztet-tejszínt hozzáadjuk a leveshez, hagyjuk hogy egyet forrjon, majd elzárjuk és készen is vagyunk.

Én a legvégén még persze több soron megkóstolom, ízlés szerint megsózom, illetve fontos még utólag egy kis citromlével egy pici savasságot hozzáadni.


Trükkök, tippek, praktikák:


Először is ezt a levest és receptet már lassan 15 éve főzöm és tökéletesítem ezt osztom meg veletek.

Nálam alapból a levesek de különlegesen a ragulevesek egyetlen sémát követ ha megáll a lábasban a kanál a sok zöldség és hús miatt akkor jó.

A ragulevesek, épp úgy mint általában a tejszínes levesek egy picit kihűlten sokkal ízgazdagabbak mint tűzforrón.

Azért nem adok meg konkrét zöldség adagokat mert nem lehet félrenyúlni vele, illetve mert mindenki mást más mennyiségben szeret.

Tárkonyos Raguleves (A Király)

Kinek a kedvence ez a recept?


Tünde
favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Jolánka
Erdélyi tárkonyos leves
Erdélyi tárkonyos leves

Pirítsuk meg zsírban az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a kis kockára vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, és kevés csontlével felengedve főzzük. Amikor a hús már félig megpuhult, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Eszter
Zöldséges hajdinaleves savanyúkáposztával
Zöldséges hajdinaleves savanyúkáposztával

Fél csésze hajdinát megmosunk és szárazon a lábasban néha megkeverve megpirítjuk (ha már illatos, akkor jó). Ezután 1 ekanál olajat (hidegen préselt - pl. olivaolaj) vagy...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krilla
Olívabogyó krémleves
Olívabogyó krémleves

Főz,tx.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk