- 1-2 fej hagyma
- 500 gramm csirkemell
- 4-5 darab csirke szárny (opcionális) aki szereti imádni fogja benne
- Sárgarépa, Fehérrépa, Karalábé, Zellergumó (gyökérzöldségek)
- Karfiol, Kelbimbó, Gomba (opcionális)
- Zöldborsó
- Vaj (50 gramm)
- Tárkony, Só, Fehérbors
- Citromlé
- Tejszín ( 200 ml)
- Tejföl (1 kis doboz 250 gramm)
- Alaplé
- Liszt
Én az előkészületekkel szoktam kezdeni, az összes zöldséget, megpucolom, illetve fel darablom kockákra, a csirkemellet, is felkockázom, a csirke szárnyakat pedig középen ketté vágom, a hagymát is felkockázom.
Egyszerre két művelet következik, az egyik amiben a leves fog főni lábas, a másik egy kisebb serpenyő amibe a húsok beleférnek.
A serpenyőbe egy kis vajat hevítünk, és belehelyezzük a csirkemellet és a szárnyat, majd egészen fehéredésig pirítjuk őket.
Eközben a lábasban szintén vajat hevítünk és ráhelyezzük a zöldségeket a vízből, és elkezdjük párolni őket, addig amíg a víz el nem tűnik és egy kicsit pirítani is tudjuk. Ha ezzel megvagyunk mehet hozzá a hús, összekeverjük hozzáadjuk a (tonnányi) tárkonyt, majd felöntjük az alaplével.
Ezután jöhet egy kevés fűszerezés, sózás (vegeta) leveskocka (vagy alapból az alaplé), illetve én már ilyenkor teszek bele citromlevet,
Majd közepes, alacsony lángon való főzés.
A tejfölt, tejszínt, és a lisztet egy tálban összekeverjük egy kis vízzel,.
Az opcionális zöldségeket mint a karfiol, a kelbimbó, gomba, vagy a zöldborsó a főzés későbbi szakaszaiban adjuk a leveshez.
A Legvégén a tálban összekevert tejfölt-lisztet-tejszínt hozzáadjuk a leveshez, hagyjuk hogy egyet forrjon, majd elzárjuk és készen is vagyunk.
Én a legvégén még persze több soron megkóstolom, ízlés szerint megsózom, illetve fontos még utólag egy kis citromlével egy pici savasságot hozzáadni.
Először is ezt a levest és receptet már lassan 15 éve főzöm és tökéletesítem ezt osztom meg veletek.
Nálam alapból a levesek de különlegesen a ragulevesek egyetlen sémát követ ha megáll a lábasban a kanál a sok zöldség és hús miatt akkor jó.
A ragulevesek, épp úgy mint általában a tejszínes levesek egy picit kihűlten sokkal ízgazdagabbak mint tűzforrón.
Azért nem adok meg konkrét zöldség adagokat mert nem lehet félrenyúlni vele, illetve mert mindenki mást más mennyiségben szeret.
A hagymát nagyon apróra vágjuk és kevés zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadunk egy kevés pirospaprikát. Vigyázzunk, nehogy megégjen a paprika majd beletesszük a húsokat, átfor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megmosom, megtisztítom, feldarabolom. A fazékban felhevítem a kockákra vágott szalonnát és megpirítom. A hagymakockák következnek. Alaposan átforgatom majd jöhet a sá...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: KönnyűA répát és a zellert kockára, a zöldbabot kb. 3 cm-es darabokra vágjuk. Ha nincs otthon friss zöldbab, jó a fagyasztott, vagy az üveges is. A vajon kissé megpirítjuk a lisztet, ma...
Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: KönnyűA töltelékhez a felhevített olajon megpirítjuk a reszelt hagymát, hozzáadjuk a gombát, pár percig pároljuk. A zsemléket tejben áztatjuk, kifacsarjuk, a májat követően...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű