menu

Családireceptkönyv.hu

Diós-rácsos sütemény


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók egy ~38x25 cm-es tepsihez...
A tésztához:
350 g liszt, 200 g vaj, 100 g porcukor, pici sütőpor (2 g), pici só, 3 tojás sárgája, 2-3 evőkanál hideg víz;
A dióhabhoz:
6 tojás fehérje (3+3*), pici só, 1 evőkanál citromlé, 250-280 g cukor (most por- és kristálycukrot használtam felesben), 2 teáskanál vanília eszencia, valamint 300 g darált dió;
továbbá: sárgabaracklekvár ízlés szerint.

Elkészítés:


A lisztet kimérem, a sütőport, cukrot és sót belekeverem, majd belemorzsolom a vajat. Hozzáadom a tojások sárgáját és gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát - a végén szükség szerint beledolgozom a hideg vizet is. Ezután a tésztát folpackba csomagolom és hűtőbe teszem.
A diót ledarálom. A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verem - amikor már teljesen kemény, hozzáadom a citromlevet is. Ezután folyamatos habverés mellett beleszórom a cukrot és addig verem a habot, míg fényes lesz és csúcsot lehet húzni belőle. Ekkor egy szilikon lapáttal óvatosan beleforgatom a diót.
A sütőt 170-180 °C-ra előmelegítem. A tésztát kiveszem a hűtőből, átgyúrom és kinyújtom úgy, hogy bőven túllógjon a tepsin, majd kibélelem vele. A kilógó tésztadarabokat levágom, összegyúrom és vékony rudacskákat sodrok belőle - na ehhez is béna vagyok, nézzétek el... :D A tésztát vastagon megkenem lekvárral, majd ráterítem a habot, végül "rácsozom". Addig sütöm, amíg halványan megpirul - kb. fél óra. Hosszúkás szeletekre vágva kínálom.

Trükkök, tippek, praktikák:


*3 fehérje a tésztából és további 3 a fagyasztóból (maradékhasznosítás) kerül a habba. Én így szeretem, mert így nagyon könnyű lesz a hab a tetején, de ez természetesen opcionális, mint ahogy a tésztára kerülő lekvár mennyisége is.

Diós-rácsos sütemény

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
Amerikai csokis keksz- Gombos Edina féle
Amerikai csokis keksz- Gombos Edina féle

Elkészítés: a puha vajat a cukrokkal keverd ki mixerrel. A szobahőmérsékletű tojásokat üsd egy kis tálba, add hozzá a langyos tejet, vanília eszenciát és keverd el. Majd add hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Brownie szupergyorsan
Brownie szupergyorsan

Egy tálba kimérjük az összes hozzávalót, és alaposan összekeverjük. Tej helyett használhatunk növényi tejeket is (kókusztej, mandulatej), illetve a cukor helyett xilitet. Vigyázz!...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sport szelet sütés nélkül
Sport szelet sütés nélkül

A tejet, a margarinnal és a cukorral felmelegítem, és addig keverem, míg a cukor elolvad. (Nem kell forralni!) A darált kekszet a kakaópórral és narancs héjával összekeverem. Ho...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Mandulás tuile
Mandulás tuile

A liszt kivételével előző nap összekeverem a hozzávalókat. A felforrósított vajat adom utoljára a masszához. Hűtőben hagyom pihenni. Másnap a liszttel alaposan összekeverem a m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk