10 púpozott kanál liszt
1 tojás
5 dl víz (forrásvíz, ásványvíz, szódavíz)
A lisztet egy magasabb tál közepébe halmozom, a szélébe ütöm a tojást, a másik szélére a lisztnek meg pici vizet töltök. Kizárólag fakanállal kavarom, a tojás felől elindulva és a vizet apránként adagolva a masszához. A lényeg, hogy egy sima, csomómentes masszát kapjunk.
Nagyon fontos, hogy a palacsintatésztát legalább 20 percet pihentessük, hogy a liszt magába szívja a nedvességet és enyhén megduzzadjon.
Figyeljünk arra, hogy megfelelő, alacsony szélű serpenyőbe süssük, ha lehet, akkor legyen öntöttvasból készült. Manapság divat a teflonserpenyő, de abban is leragad a tészta, ha nem megfelelően készítettük elő.
Nem teszek olajat a tésztába, hanem a forró serpenyőbe töltök pár cseppet és jófajta papírtörlővel elkenem. Elég néhányszor végigsimítanion az olajos papírtörlővel a serpenyő alját. Közepesen forró lángon süssük.
A vaníliát a citromhéjjal és a tejjel felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről és fedő alatt 10 percig pihentetjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a kristálycukorral, apránként hozzász...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA diót egy serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd durvára feldaraboljuk. Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd egy lábosban fahéj, és1dl víz hozzáadásával fedő alatt megpár...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűkörözött: 250 g túró (tejmentesen étkezőknek: Totu), 100 g 12%-os tejföl (tejmentesen étkezőknek: kókuszkrém), só, bors, pirospaprika ízlés szerint (fasírt fűszersóval helyettes...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot kis lábosba teszem, majd felöntöm a vízzel úgy, hogy minden kristálydarabot bevonjon, ne maradjon egy szem sem a lábos oldalán, különben visszakristályosodik a kész folyad...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz