Hozzávalók a tésztához:
30 dkg jó minőségű, garantáltan glutén- és laktózmentes sütemény-lisztkeverék
6 dkg házilag darált porcukor
1,5 dl laktózmentes tej
5 dkg laktózmentes vaj
1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
2 dkg gluténtól és tejtől mentes élesztő
3 tojás sárgája
1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
Hozzávalók a habos-mákos réteghez:
3 tojásfehérje
4 púpozott evőkanál eperlekvár
2 evőkanál házilag darált porcukor
2 púpozott evőkanál házilag darált mák
1 kiskanál garantáltan gluténmentes kukoricakeményítő
Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben megfuttatjuk, a vajat pedig folyékonyra langyosítjuk. A gluténmentes lisztet, az élesztős tejet, a 3 tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az olvasztott vajat homogén tésztává gyúrjuk, ezután megszórjuk rizsliszttel a tésztát és az edény falát, majd egy órán át kelesztjük a tésztát.
A megkelt tésztát óvatosan kinyújtjuk – a gluténmentes liszt miatt könnyebben szakad. Kivajazunk és kilisztezünk egy közepes méretű tepsit, belenyomkodjuk a tésztát, és megkenjük az eperlekvárral. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a cukorral. A keményítőt és a mákot fakanállal beleforgatjuk folyamatosan adagolva, úgy, hogy a hab ne törjön össze.
A mákos habot a lekváros tészta tetejére terítjük. A süteményt 180 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. 1. Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, fahéjat, sót. Jól keverd össze, majd add hozzá a darált répát. 2. Egy nagy tálba keverd össze a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVizes gézzel "gombócolunk". Forrásban lévő sós vízben főzzük, kb. 10 percig. Amikor felsétál a víz tetejére, bele a prézlibe. Rá porcukor és tejföl.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA töltelék hozzávalóit elkeverjük és botmixerrel pépesítjük. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és enyhén lisztezett felületen kerekre nyújtjuk. Sütőpapírt helyezünk a tortaforma...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összekeverjük, majd zsírozott-lisztezett, esetleg sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben, lassú tűznél megsütjük. Ha magas tésztát szeretnénk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű