Családireceptkönyv.hu

Zöldséges tojásaszpik


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


6 tojás
25 g zselatin (15 lap vagy 1,25 liter folyadékhoz való instant zselatinpor)
1 liter erőleves (2 kockából)
2,5 dl száraz fehérbor
200 g kígyóuborka
2 közepes sárgarépa
1 piros húsú paprika
300 g főtt, füstölt sonka szeletben
só, őrölt fehér bors
néhány szál petrezselyem vagy vízizsázsa

Elkészítés:


1. A tojásokat erősen sós vízben keményre főzzük, hideg vízbe merítve lehűtjük. A zselatint a csomagoláson olvasható javaslat szerint beáztatjuk hideg vízbe, hogy felpuhuljon. Az erőlevest tökéletesen zsírtalanítjuk, hozzáadjuk a fehérbort, felforrósítjuk, beletesszük a kinyomkodott zselatinlapokat, illetve a felpuhított zselatingranulátomot/-port, és teljes olvadásig kevergetjük. Hagyjuk langyosra hűlni, aztán az edényt meleg vízfürdőbe állítjuk, hogy az aszpik folyós maradjon.

2. Megtisztítjuk a zöldségeket. A hámozatlan uborka felét felkarikázzuk. A maradékot és a sárgarépát uborkagyalun, hosszában, hajszálvékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Az uborkát kissé besózzuk, a sárgarépát 2 percre forró, sós vízbe dobjuk, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük (blansírozzuk), alaposan lecsepegtetjük.

3. Egy kb. 4 literes tálba 2 liter hideg vizet öntünk, hozzáadunk 15-20 jégkockát. Egy 2,5 liter űrtartalmú, kerek hasú fémedénybe 3 merőkanál folyékony aszpikot öntünk, a jeges vízfürdőbe állítjuk, és lassú mozdulatokkal körbeforgatjuk (A), hogy az aszpik megkössön az oldalán. Hűtőszekrénybe tesszük, és hagyjuk teljesen megdermedni (20 perc).

4. Közben a sonkából 12 db 2 x 4 cm-es rombuszt „szabunk”, a többit vékony csíkokra metéljük. A kemény tojásokat meghámozzuk, félbevágjuk, 6 fél tojást csillagszerűen az aszpik tetejére fektetünk. A sonkarombuszokat megkenjük az aszpikkal, és a közökbe fektetjük. Az uborkakarikákat belemártjuk az aszpikba, és a forma oldalára „tapasztjuk". A tojásra öntünk 2 merőkanál lét (B), 20 percre ismét betesszük a hűtőbe.

5. A paprikát kicsumázzuk, apróra felkockázzuk, majd az uborka- és répacsíkokkal együtt a megdermedt aszpik tetejére szórjuk (C). Vágott felükkel fölfelé belenyomkodjuk a maradék 6 fél tojást, befedjük a megmaradt sonkarombuszokkal, végül beszórjuk a sonkacsíkokkal (D), és a merőkanál hátával szelíden lenyomkodva, hogy lehetőleg ne maradjon buborék benne, ráöntjük a maradék lét. Betakarjuk folpackkal, és 12 órára hidegre tesszük (kevesebb idő alatt nem köt meg a közepe!).

6. Tálalás előtt a forma belső peremén késheggyel fellazítjuk az aszpikot. Ügyelve, hogy bele ne folyjon, 5 másodpercre meleg vízbe mártjuk, és azonnal lapos tálra borítjuk belőle a művet. Néhány uborkacsíkkal, paprikadarabkával, petrezselyemmel vagy vízizsázsával díszíthetjük. Meleg vízbe mártogatott késsel, tortaszerűen szeleteljük. Könnyű uzsonnaként, előételként, italkarcsolyaként kínáljuk. Pirítós illik hozzá.

Trükkök, tippek, praktikák:


– Ha az erőleves zavaros, nem lesz szép az étel, ezért „derítéssel” segítünk rajta: villával kissé felverünk 1 tojásfehérjét, a leveshez adjuk, felforraljuk, szitakanálba fektetett vászonszalvétán vagy kávéfilteren átszűrjük – kristálytiszta lét kapunk, amelyhez most már nyugodtan hozzáadhatjuk a zselatint.
– Az erőlevest (ha nincs időnk kihűteni, mert akkor megdermed a zsír a tetején, és könnyű dolgunk van) úgy tudjuk zsírtalanítani, hogy többszörösen összehajtogatott papírkendőt/-szalvétát fektetünk a tetejére, és 3-4 másodperc múlva óvatosan leemeljük róla. A műveletet addig ismételjük, amíg teljesen eltűnik a zsír a felületéről.

Zöldséges tojásaszpik

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Saláták / Hidegtálak,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Schlanker Hirsesalat mit körnigem Frischkäse
Schlanker Hirsesalat mit körnigem Frischkäse

Die Hirse nach Packungsanweisung in der Brühe zubereiten. Aus Senf, Öl, Honig und Zitronensaft ein Dressing in einer Schüssel anrühren und mit Salz und Pfeffer abschmecken, den...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sonkás csirkemell tekercs recept
Sonkás csirkemell tekercs recept

A csirkemellet a tejszínnel és a tojás fehérjével aprítógépben pépesítjük. A húspépbe keverjük a felkockázott paprikát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a sót, borsot és a fokh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsolt
Majonézes tojássaláta
Majonézes tojássaláta

A keményre főtt tojásokat pucold meg, vágd félbe, majd szedd ki a sárgákat, és villával nyomkodd össze. A fehérjét vágd kisebb kockákra, keverd hozzá a tejfölt, a majonézt, a mustá...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Bogi
Francia fejes saláta
Francia fejes saláta

A salátaleveleket megmossuk és alaposan lecsurgatva kisebb darabokra tépkedjük. Az olajhoz keverjük a citrom levét és kivájt húsát, a mustárt, egy kevés sót és a hajszálvékony kari...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk