6 tojás
25 g zselatin (15 lap vagy 1,25 liter folyadékhoz való instant zselatinpor)
1 liter erőleves (2 kockából)
2,5 dl száraz fehérbor
200 g kígyóuborka
2 közepes sárgarépa
1 piros húsú paprika
300 g főtt, füstölt sonka szeletben
só, őrölt fehér bors
néhány szál petrezselyem vagy vízizsázsa
1. A tojásokat erősen sós vízben keményre főzzük, hideg vízbe merítve lehűtjük. A zselatint a csomagoláson olvasható javaslat szerint beáztatjuk hideg vízbe, hogy felpuhuljon. Az erőlevest tökéletesen zsírtalanítjuk, hozzáadjuk a fehérbort, felforrósítjuk, beletesszük a kinyomkodott zselatinlapokat, illetve a felpuhított zselatingranulátomot/-port, és teljes olvadásig kevergetjük. Hagyjuk langyosra hűlni, aztán az edényt meleg vízfürdőbe állítjuk, hogy az aszpik folyós maradjon.
2. Megtisztítjuk a zöldségeket. A hámozatlan uborka felét felkarikázzuk. A maradékot és a sárgarépát uborkagyalun, hosszában, hajszálvékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Az uborkát kissé besózzuk, a sárgarépát 2 percre forró, sós vízbe dobjuk, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük (blansírozzuk), alaposan lecsepegtetjük.
3. Egy kb. 4 literes tálba 2 liter hideg vizet öntünk, hozzáadunk 15-20 jégkockát. Egy 2,5 liter űrtartalmú, kerek hasú fémedénybe 3 merőkanál folyékony aszpikot öntünk, a jeges vízfürdőbe állítjuk, és lassú mozdulatokkal körbeforgatjuk (A), hogy az aszpik megkössön az oldalán. Hűtőszekrénybe tesszük, és hagyjuk teljesen megdermedni (20 perc).
4. Közben a sonkából 12 db 2 x 4 cm-es rombuszt „szabunk”, a többit vékony csíkokra metéljük. A kemény tojásokat meghámozzuk, félbevágjuk, 6 fél tojást csillagszerűen az aszpik tetejére fektetünk. A sonkarombuszokat megkenjük az aszpikkal, és a közökbe fektetjük. Az uborkakarikákat belemártjuk az aszpikba, és a forma oldalára „tapasztjuk". A tojásra öntünk 2 merőkanál lét (B), 20 percre ismét betesszük a hűtőbe.
5. A paprikát kicsumázzuk, apróra felkockázzuk, majd az uborka- és répacsíkokkal együtt a megdermedt aszpik tetejére szórjuk (C). Vágott felükkel fölfelé belenyomkodjuk a maradék 6 fél tojást, befedjük a megmaradt sonkarombuszokkal, végül beszórjuk a sonkacsíkokkal (D), és a merőkanál hátával szelíden lenyomkodva, hogy lehetőleg ne maradjon buborék benne, ráöntjük a maradék lét. Betakarjuk folpackkal, és 12 órára hidegre tesszük (kevesebb idő alatt nem köt meg a közepe!).
6. Tálalás előtt a forma belső peremén késheggyel fellazítjuk az aszpikot. Ügyelve, hogy bele ne folyjon, 5 másodpercre meleg vízbe mártjuk, és azonnal lapos tálra borítjuk belőle a művet. Néhány uborkacsíkkal, paprikadarabkával, petrezselyemmel vagy vízizsázsával díszíthetjük. Meleg vízbe mártogatott késsel, tortaszerűen szeleteljük. Könnyű uzsonnaként, előételként, italkarcsolyaként kínáljuk. Pirítós illik hozzá.
– Ha az erőleves zavaros, nem lesz szép az étel, ezért „derítéssel” segítünk rajta: villával kissé felverünk 1 tojásfehérjét, a leveshez adjuk, felforraljuk, szitakanálba fektetett vászonszalvétán vagy kávéfilteren átszűrjük – kristálytiszta lét kapunk, amelyhez most már nyugodtan hozzáadhatjuk a zselatint.
– Az erőlevest (ha nincs időnk kihűteni, mert akkor megdermed a zsír a tetején, és könnyű dolgunk van) úgy tudjuk zsírtalanítani, hogy többszörösen összehajtogatott papírkendőt/-szalvétát fektetünk a tetejére, és 3-4 másodperc múlva óvatosan leemeljük róla. A műveletet addig ismételjük, amíg teljesen eltűnik a zsír a felületéről.
Die Hirse nach Packungsanweisung in der Brühe zubereiten. Aus Senf, Öl, Honig und Zitronensaft ein Dressing in einer Schüssel anrühren und mit Salz und Pfeffer abschmecken, den...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet a tejszínnel és a tojás fehérjével aprítógépben pépesítjük. A húspépbe keverjük a felkockázott paprikát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a sót, borsot és a fokh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA keményre főtt tojásokat pucold meg, vágd félbe, majd szedd ki a sárgákat, és villával nyomkodd össze. A fehérjét vágd kisebb kockákra, keverd hozzá a tejfölt, a majonézt, a mustá...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: NehézA salátaleveleket megmossuk és alaposan lecsurgatva kisebb darabokra tépkedjük. Az olajhoz keverjük a citrom levét és kivájt húsát, a mustárt, egy kevés sót és a hajszálvékony kari...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű