50 dkg finomliszt
1 mk. só
60 g cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
2 dl 30%-os habtejszin
1 dl zsíros tej
2 dkg friss élesztő
Tetejére: 1 tojás
1. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tejet. Végül rámorzsoljuk a friss élesztőt.
2. A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá kitesszük a deszkára és erőteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. Kb. 10-15 perc alatt szép sima, rugalmas, fényes felületű tésztát készítünk. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem.
3. A bedagasztott tésztát tálba tesszük és 30 -35 percig kelni hagyjuk, szobahőmérsékleten.
4. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk.
A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük.
5. Ezután a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel és megfonjuk.
6. A megformázott kalácsot azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
A sütőt ezalatt előmelegítjük 170 fokra.
A megkelt kalácsot megint lekenjük tojással és a forró sütőbe toljuk.
Sütési idő kb. 40 perc.
Lemérünk 1/2 kg lisztet. Elveszünk belőle 3 evőkanállal, és két evőkanál olvasztott vajjal, vagy olajjal, 1 egész tojással, 3 evőkanál cukorral, 20 g élesztővel és egy bögre tejjel...
Elkészítési idő:Az élesztőt felfuttatom langyos cukrozott tejbe, az átszitált liszthez hozzá adom a pici sót, felfuttatott élesztőt s tojások sárgáját és langyos tejjel bedagasztom,,,kalács tészta...
Elkészítési idő:Az élesztőt, kevés langyos tejben felfuttatjuk. A margarint a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. Ezeket egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet és annyi langyo...
Elkészítési idő: