menu

Családireceptkönyv.hu

2017 Rizskoch rizsfelfújt


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg rizottó rizs (vagy más kerekszemű rizs)
2 dl víz
1 liter 2,8%-os tej
1 rúd vanília
15 dkg kristálycukor
1 citrom héja
1 marék mazsola
5 egész tojás
2 evőkanál liszt
5 dkg puha vaj + egy evőkanálnyi a sütőforma kivajazásához
3-4 evőkanálnyi zsemlemorzsa a sütőforma kiszórásához és a felfújt tetejére

Elkészítés:


A rizst egy lábasba öntjük, és hozzáadjuk a vizet. A tökéletes végeredményért szerintem érdemes rizottó rizst (pl. arborio fajtát) használni, ez ugyanis egy csomó keményítőt enged ki magából, amitől jó krémes lesz a tejberizses alapunk, maguk a szemek viszont szépen egyben maradnak. A rizst addig főzzük a kevés vízzel, míg a rizsszemek teljesen felszívják azt. Ezután a rizses alapot felöntjük a tejjel, belekaparjuk egy vaníliarúd magjait és magát a kikapart rudat is az edénybe dobjuk. Időről-időre megkavarva addig főzzük közepes lángon, míg a massza besűrűsödik és kb. egy krémes rizottó állagot kap. Ekkor levesszük a tűzről, belereszeljük egy citrom héját, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, az egészet összeforgatjuk és hagyjuk egy órát pihenni, hogy megfelelően összeálljon. Ha ez megvan, a tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját kikeverjük a puha vajjal és a liszttel. Ezt a sárgás masszát belekeverjük a pihentetett rizsbe. A fehérjéket egy csipet sóval közepesen kemény habbá verjük és két részletben szintén hozzákeverjük a rizsfelfújt alaphoz. Kivajazott, morzsával kiszórt sütőformába öntjük és 180 fokos sütőben, hőlégkeverés nélkül kb. 50-60 percig sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd baracklekvárral/málnaszörppel tálaljuk. Isteni lesz!

2017 Rizskoch rizsfelfújt

Kinek a kedvence ez a recept?


Hargitai Judit
Szoleczki Zoltán
favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szórt túrós sütemény (lusta túrós)
Szórt túrós sütemény (lusta túrós)

Egy közepes nagyságú tepsit kikenünk a vaj felével. A lisztet, a cukrot és a sütőport összekeverjük, a felét egyenletesen beleszórjuk a tepsibe. A túrót apróra törjük, összekeve...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Epres pudingos
Epres pudingos

A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A fehérjékből csipet sóval verjünk habot. A tojások sárgáját a cukorral keverjük sima krémmé. Ehhez adjuk a teljes kiőrlésű lisztet. Végül a...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Adrien
Ribizlis kocka
Ribizlis kocka

A búzadarát megfőzzük a tejben, a vaníliával, a reszelt citromhéjjal és 50 gram porcukorral együtt. Hideg vízbe állítva, időnként megkeverve, hűlni hagyjuk. A sütőt bekapcsoljuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sütőtökös túrótorta, tészta nélkül
Sütőtökös túrótorta, tészta nélkül

A túrókrém alapanyagait egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk, hozzákeverjük a mákot. Aki nem szereti, kihagyhatja belőle.A főtt sütőtöknek kikaparjuk a belsejét, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk