Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

2017 Rizskoch rizsfelfújt


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg rizottó rizs (vagy más kerekszemű rizs)
2 dl víz
1 liter 2,8%-os tej
1 rúd vanília
15 dkg kristálycukor
1 citrom héja
1 marék mazsola
5 egész tojás
2 evőkanál liszt
5 dkg puha vaj + egy evőkanálnyi a sütőforma kivajazásához
3-4 evőkanálnyi zsemlemorzsa a sütőforma kiszórásához és a felfújt tetejére

Elkészítés:


A rizst egy lábasba öntjük, és hozzáadjuk a vizet. A tökéletes végeredményért szerintem érdemes rizottó rizst (pl. arborio fajtát) használni, ez ugyanis egy csomó keményítőt enged ki magából, amitől jó krémes lesz a tejberizses alapunk, maguk a szemek viszont szépen egyben maradnak. A rizst addig főzzük a kevés vízzel, míg a rizsszemek teljesen felszívják azt. Ezután a rizses alapot felöntjük a tejjel, belekaparjuk egy vaníliarúd magjait és magát a kikapart rudat is az edénybe dobjuk. Időről-időre megkavarva addig főzzük közepes lángon, míg a massza besűrűsödik és kb. egy krémes rizottó állagot kap. Ekkor levesszük a tűzről, belereszeljük egy citrom héját, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, az egészet összeforgatjuk és hagyjuk egy órát pihenni, hogy megfelelően összeálljon. Ha ez megvan, a tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját kikeverjük a puha vajjal és a liszttel. Ezt a sárgás masszát belekeverjük a pihentetett rizsbe. A fehérjéket egy csipet sóval közepesen kemény habbá verjük és két részletben szintén hozzákeverjük a rizsfelfújt alaphoz. Kivajazott, morzsával kiszórt sütőformába öntjük és 180 fokos sütőben, hőlégkeverés nélkül kb. 50-60 percig sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd baracklekvárral/málnaszörppel tálaljuk. Isteni lesz!

2017 Rizskoch rizsfelfújt

Kinek a kedvence ez a recept?


Hargitai Judit
Szoleczki Zoltán
favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Néger kocka
Néger kocka

4 tojás sárgáját, 20 dkg porcukorral, 25 dkg liszttel, 1 sütőporral, és 12 dkg lágy zsírral jól kikeverünk. Annyi tejet adunk hozzá hogy jól önthető nem túl lágy tésztát kapjunk, m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Piskótatekercs
Piskótatekercs

-A sütőt előmelegítem 200 °C-on. -A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét a kétféle cukorral nem túl kemény habbá verjük. Ne legyen törős a hab, de azért legyen tartása. -A...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zabelyhes, almás csoda candidásoknak
Zabelyhes, almás csoda candidásoknak

1. Az almát alaposan megmostam, és héjával együtt lereszeltem nagylyukú reszelőn, majd hozzáadtam a zabpelyhet, a diót, a fahéjat és a felolvasztottkókuszzsírt. 2. Az egészet kézz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ildikó
TEPSIS MÁKOS GUBA VANÍLIA SZÓSSZAL TEJSZÍNHABBAL
TEPSIS MÁKOS GUBA VANÍLIA SZÓSSZAL TEJSZÍNHABBAL

a kifliket felszeljük és a tejbe forgatjuk majd a cukrozott mákba és vajazott tepsibe rakjuk..sütőben átmelegítjük.. a pudingot felfőzzük 6 dl tejjel ha készen vannak akkor tejsz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk