menu

Családireceptkönyv.hu

A jó kenyér


Írta:

Elk. idő: 1 óra 30 perc
Adag: 8-10 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Kovász:
250 ml víz
250 gr BL 55 liszt
40 g élesztő
1 evőkanál olaj

510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
2 evőkanál olaj, vagy: ( olvasztott vaj, vagy margarin)
+ a kovász

Elkészítés:


Kovász készítése, sütés előtti napon.

A kovászhoz valókat bele tenni egy tálba és fakanállal mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverni.
Beborítani, letakarni.
Én egy zacskót szoktam ráhúzni a tálra.

Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennieA dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)

Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek és még kelnie kell 30 percig.

Mintázom és pengével bevágom.

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe mehet .Sütöm 40 percig, majd tető nélkül a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem lespriccelem vízzel.

Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.

Ha így készíted, tuti szép és finom kenyered lesz!

 A jó kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Kifli
Kifli

Az élesztőt felfújtatjuk egy kis tejbe a kanal cukorral, majd az összes fenti anyagot,összedolgozzuk,puha tésztát kapunk, amit hagyunk kelni, duplájára. Mikor megkelt, kiboritjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vajas pogácsa szezámmaggal vagy sajttal
Vajas pogácsa szezámmaggal vagy sajttal

1.) A sütés előtti este a lisztben elmorzsoljuk a vajat, belekeverjük a sót és a cukrot. Az élesztőt simára keverjük a tejföllel és a tojással, majd a liszthez tesszük, és jól eldo...

Elkészítési idő: több. m. 90 per
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kukoricás fehér kenyér (Fahej, nosalty)
Kukoricás fehér kenyér (Fahej, nosalty)

A langyos tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, hagyjuk felfutni. A liszteket összekeverjük a sóval, a felfutott élesztővel, az olvasztott vajjal és annyi langyos vízz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kifli
Kifli

Tejben felfuttatom az élesztőt a cukorral, lisztet össze keverem a sóval, ráöntöm a vajat, a tejes élesztőt, és hirtelen dagasztom. Ha kész, a tésztát kettéveszem, tányér nagyságú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk