Családireceptkönyv.hu

Almás napsugár kalácskák


Írta:

Elk. idő: 1 óra 45 p
Adag: 6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


8 nagyobb kalácshoz:
Tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 egész tojás
5 dkg margarin
1 ek méz
0,5 kk só
Töltelékhez:
6 nagyobb alma
1 tasak vaníliás cukor
2 ek cukor
1 púpos tk fahéj
3 púpos ek darált törökmogyoró (ez lehet dió vagy búzadara is)
Tetejére:
1 tojás sárgája
1 tk tej

Elkészítés:


Az élesztőt elmorzsoljuk a meleg, de nem forró tejben, megszórjuk 1 ek cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint, a mézet és a felfutott élesztőt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk. Csinos kis bucikat formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe veszünk és a széleit a közepe felé húzzuk, majd fejjel lefelé letesszük.
Konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk kelni.
Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk. A levére nem lesz szükségünk.
A reszelt almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, hozzáadjuk a mogyorót. Jól összekeverjük.
Egy golyót kb. 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 30*16 cm.
A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 ek almás tölteléket, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta.

A töltelék re fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét.

Egy éles késsel kb. 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a résznek minimum 6 cm-nek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt és nem kerül alulra a csíkok vége.

A töltelékes részt szépen átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek.

A kalács két végét összedugjuk.

A biztonság kedvéért én fejre fordítottam és a csíkok végét a tészta széléhez csíptem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet kelni.

Lekenjük 1 tojás sárgája és 1 tk tej keverékével.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép barnára sütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Almás napsugár kalácskák

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar LONDONI SZELET SÁRGARÉPA VAGY SÜTŐTÖK “LEKVÁRRAL”
LONDONI SZELET SÁRGARÉPA VAGY SÜTŐTÖK “LEKVÁRRAL”

Linzertészta: Az őrölt mandulát, mandulalisztet (más paleo liszteket is használhatsz!), a tojásokat, a zsiradékot, az édesítőt keverd össze – finom linzer tésztává, és béleld ki...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rákóczi túrós GM
Rákóczi túrós GM

30 dkg Alfa-Mix-et és 15 dkg vajat elmorzsolunk, hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot, 2 tojássárgáját, késhegynyi szódabikarbónát, 1 dl tejfölt, és összegyúrjuk.Lisztezett deszkán kinyúj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kávés - Mokka rolád - OK
Kávés - Mokka rolád - OK

1. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor egyharmadával, a lisztet átforgatjuk a sütőporral. A tojások fehérjét verni kezdjük a csipet sóval, majd fokozatosan adagolva a cukor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Palacsinta by Aurora Enthusiastic
Palacsinta by Aurora Enthusiastic

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk