Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Almás napsugár kalácskák


Írta:

Elk. idő: 1 óra 45 p
Adag: 6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


8 nagyobb kalácshoz:
Tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 egész tojás
5 dkg margarin
1 ek méz
0,5 kk só
Töltelékhez:
6 nagyobb alma
1 tasak vaníliás cukor
2 ek cukor
1 púpos tk fahéj
3 púpos ek darált törökmogyoró (ez lehet dió vagy búzadara is)
Tetejére:
1 tojás sárgája
1 tk tej

Elkészítés:


Az élesztőt elmorzsoljuk a meleg, de nem forró tejben, megszórjuk 1 ek cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint, a mézet és a felfutott élesztőt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk. Csinos kis bucikat formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe veszünk és a széleit a közepe felé húzzuk, majd fejjel lefelé letesszük.
Konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk kelni.
Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk. A levére nem lesz szükségünk.
A reszelt almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, hozzáadjuk a mogyorót. Jól összekeverjük.
Egy golyót kb. 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 30*16 cm.
A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 ek almás tölteléket, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta.

A töltelék re fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét.

Egy éles késsel kb. 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a résznek minimum 6 cm-nek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt és nem kerül alulra a csíkok vége.

A töltelékes részt szépen átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek.

A kalács két végét összedugjuk.

A biztonság kedvéért én fejre fordítottam és a csíkok végét a tészta széléhez csíptem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet kelni.

Lekenjük 1 tojás sárgája és 1 tk tej keverékével.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép barnára sütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Almás napsugár kalácskák

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sütőtökös pite
Sütőtökös pite

Tészta A tésztához megadott mennyiség elég egy 24cm-es pite aljához és a beborításához is. Ha nem szeretnénk a tetejét díszíteni, felezzük meg a mennyiségeket. Mivel ez egy omlós...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Muffin - Almás muffin
Muffin - Almás muffin

1. Megmossuk az almákat, kiszúrjuk a magházát, 12 karikára vágjuk. 2. A töltelék hozzávalóit összekeverjük. 3. A tojást felverjük,hozzákeverjük a cukrot,az olajat és a joghur...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Bounty kockák
Bounty kockák

A tejet a cukorral, a csipet sóval és vajjal sziruppá melegítjük, majd hozzáadjuk a búzadarát, kókuszreszeléket és az aromát. Megvárjuk, amíg a gríz térfogata megnő (1-2 perc). Fó...

Elkészítési idő: 1.5-2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Piskóta jellegű finom túrós
Piskóta jellegű finom túrós

Habosra keverünk 4 tojássárgáját 15 dkg margarinnal, hozzáadjuk a tejben felfuttatott 3 dkg élesztőt, 30 dkg lisztet, és alaposan kidolgozzuk. Két részre osztjuk, egyikkel kibélelü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk