Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Bögrés francia palacsinta (Crepe a’la francaise)


Írta:

Elk. idő: 30 p
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 5 db tojás
- 2 bögre liszt
- 1 bögre tej
- 1 bögre tejszín
- fél bögre porcukor
- 5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor, vagy 1 teáskanál vaníliaaroma
- vaj a sütéshez

Elkészítés:


A vajat langyosra olvasztjuk. A többi hozzávalót összekeverve palacsintatésztát készítünk, végül utolsóként hozzáadjuk a vajat is. A hagyományos palacsintához hasonlóan sütjük meg őket, azzal a különbséggel, hogy a palacsintákat kisebbre sütjük. Vagyis a szokásos egy merőkanál helyett háromnegyed merőkanálnyi tésztát öntünk a palacsintasütőbe. A sütéshez használt vajat csak melegítjük, hevíteni tilos, mert elég! Fontos, hogy félrehúzzuk a palacsintasütőt a tűzhelyről, amikor beletesszük a vajat (kb. egy szűk mokkáskanálnyi mennyiséget minden palacsinta előtt!). Ami még lényeges, hogy csak közepes fokozaton süssük őket. Ha a széle megszilárdul (nem ragad) már fordíthatjuk is.
Simán vaníliás cukorral meghintve is megállja a helyét, de természetesen tölthetjük, locsolhatjuk kedvünkre. Nem nyúlhatunk mellé! :-)
Az ízhatást tovább gazdagíthatjuk, ha a tésztához keverünk fél deciliter rumot vagy borpárlatot, reszelt narancs-és citromhéjat.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ezt a receptet Rákóczi János híres magyar szakács hozta magával Franciaországból. A szakkönyvek szerint: „anyagai közt van a tejszín és a vaj, amely ízében, állományában, sütés közben kialakuló pörzsanyagaiban olyan többletélvezetet nyújtanak, ami nem hasonlítható össze a hagyományos palacsinták ízeivel”.
Persze, Rákóczi más mértékegységekkel dolgozott, csak én bögrésítettem az egyszerűség kedvéért :-) Vagyis: 2,5 dl-es bögre a mércénk, a már megszokott módon…

Bögrés francia palacsinta (Crepe a’la francaise)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar bukta
bukta

Az élesztőt felfuttatom az élesztőt egy kevés cukros tejben, majd a többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztok. A tejet fokozatosan adom hozzá, nem biztos, hogy kell mind. Nekem 2 d...

Elkészítési idő: 2
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Citromkrémes palacsintatorta
Citromkrémes palacsintatorta

A palacsinta elkészítése nagyon egyszerű. Valamennyi hozzávalóját turmixgépbe téve palacsintatésztává dolgozzuk. Olajjal kikent palacsintasütőben, közepes lángon (nagy lángon sütve...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Tepertős szilvalekváros papucs
Tepertős szilvalekváros papucs

Az útifűmaghéjat beáztatom, a tejet a tejföllel meglangyosítom. A száraz hozzávalókat kimérem, összekeverem. Az élesztőt belemorzsolom, elkeverem (vagy felfuttatom a tejjel, és úgy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: debovszkij
Tejfölös pite
Tejfölös pite

1. Tojásfehérjét kemény habbá verjük. 2. A tojássárgáját összekeverjük a cukorral, liszttel, tejföllel, majd óvatosan összeforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjével. 3. A mas...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk