Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Citrompuding kedvencem sült 2.


Írta:

Elk. idő: 55 perc
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


12 dkg puha vaj + kikenni az edényt
16 dkg porcukor
4 tojás szobahőmérsékleten, kettéválasztva
nagy csipet só
40 g liszt (4 púpos eek liszt)
3 Meyer citrom leve és reszelt héja
4 dl tej

Elkészítés:


A vajat és cukrot elektromos habverővel habosra keverjük, kb 5 perc alatt, nagy fokozaton.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és reszelt citromhéjat és a lisztet is, majd ezeket is alaposan beledolgozzuk.
Belecsurgatjuk a citromlevet, közben folyamatosan keverjük a habverővel.
A tejet felforrósítjuk, és hozzákeverjük.
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és kikenjük a formát a vajjal.
Egy másik tálban a sóval felverjük a tojáshabot. Óvatosan a citromos masszába forgatjuk.
Egy nagy tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a sütőtálat 2 centi magasan ellepje. Beleállítjuk a formát, amibe előzőleg átöntöttük a masszát.
Sütőbe toljuk, és 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük a tetejét.
Langyosan, vagy hidegen a legjobb!

Trükkök, tippek, praktikák:


Januárban csak ennek van értelme. A citromfelfújtnak, és a citrompudingnak.
Január, február, itt a nyár, itt a Meyer citrom. Az Aldiban mindig van, érdemes venni belőle pár kilóval. Persze csak citromnak nevezik, nem írják ki a valódi nevét, de ti mind felismeritek, ugye? Én ilyenkor lefagyasztom a levét, sokkal jobb belőle nyáron a citromfagyi is.
Azt mondják az okosok, hogy valószínűleg a citrom és a narancs természetes hibridje ez a citromfajta, ezért narancssárgább, gömbölyűbb és simább héjú, mint a citrom. A héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, ezért gyorsabban tönkremegy sajnos, és sokkal lédúsabb, mint a hagyományos citromok.
De a legjobb persze az illata! Reményt ad ebben a hidegben, korai sötétségben arra, hogy lesz még napsütés, meleg, és nyár!
A Meyer citrom a nevét Frank Nicholas Meyerről kapta, aki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának dolgozott, és 1905-ben Ázsiából új növényfajokat keresett és próbált betelepíteni az Államokba. Ezek között volt a nevét viselő citrom is.

Citrompuding kedvencem sült 2.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Zserbó palacsinta
Zserbó palacsinta

A palacsinta hozzávalóit robotgéppel csomómentesre kikeverjük. 30 percig pihentetjük. Előkészítjük a diót, ledaráljuk és összekeverjük a cukorral. A lekvárhoz hozzá keverjük a rumo...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Boci brownie
Boci brownie

A túrót a cukorral alaposan kikeverjük, majd a tojás sárgájával is, végül a búzadarával. Félretesszük, és elkészítjük a brownie-t. Az étcsokoládét és a vajat megolvasztjuk. (Figyel...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Eszterházy kuglóf
Eszterházy kuglóf

A vajat a cukorral, tojásokkal habosra keverjük. A száraz hozzávalókat egy másik tálban elegyítjük, majd összeöntjük a kettőt, közben pedig a tejet is fokozatosan hozzákeverjük....

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Hajni
Püspökkenyér hagyományosan
Püspökkenyér hagyományosan

A lisztet szitáld át és jól keverd el benne a sütőport. A tojások fehérjéből verj habot. A cukrot keverd ki a tojások sárgájával, add hozzá a vanilincukrot, majd dolgozd bele a lis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk