3 nagy tojást, szobahőmérsékleten
¾ csésze por cukrot
2 evőkanál finomra reszelt narancs vagy citrom héja
1 tk vanília kivonat
1 csésze sima lisztet
1cs sütőpor
½ csésze sótlan vaj megolvadt (még meleg)
¼ csésze tej
1 evőkanál napraforgó olaj
http://www.stahl.hu/hu/recept/desszert/Madeleine_Francia_teasutemeny
10 dkg vaj
10 dkg finomliszt
1 csipet só
2 szobahőmérsékletű tojás
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
A cukrot, a citrusféléket és a vaníliát elektromos dobogókkal vagy a nagycsatornával ellátott állványkeverőben nagy sebességgel dobja be, amíg a tojások vastagok és sápadnak, és a szalagot tartják, amikor a gerinceket felemelik, kb. 3 percig.
2. Szitáljuk a lisztet és a sütőport együtt, és adjuk hozzá a tojáshoz, miközben közepesen alacsony sebességgel verjük, keverés közben keverjük össze. Egy külön tálban, keverje össze a vajat, a tejet és az olajat együtt. Csészealj körül egy csésze tésztát a vajat, és habverővel be. Adja mindezt vissza az alap tésztához, és hajtsa fel, amíg keveredik. Fedjük le és hűtsük le a tésztát 2 órán át, hogy állítsuk be a vajat.
3. Melegítse elő a sütőt 190 ° C-ra. Enyhén zsírt és lisztet 2 madeleine edényt, felszívva a felesleges lisztet.
4. Keverje hozzá óvatosan a hűtött madelein tésztát, hogy kissé lecsapjon (ez a legfontosabb, hogy megkönnyítse a kis bump-ot, hogy egy jól elkészített madeleine-t), egy fagylalttal vagy egy sima hegyű csöves táskával töltse be az madeleine-formákat (¾ teljes kitöltésével). Sütjük a madeleine-t 10 percig, majd csavarjuk le a serpenyőket (ismét a bump-hoz), mielőtt még 5-7 percig visszatérnénk a sütőbe, amíg a madeleinok aranybarna a szélein. Távolítsuk el azonnal a palacsintából a madeleineket, és meleg vagy szobahőmérsékleten használjuk.
1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat). A ruganyos, szilikonos madeleine-tepsit egy normál tepsibe helyezzük, hogy nem billegjen, amikor később belekerül a tészta. Ha kell, kivajazzuk a horpadásokat, de általában nincs rá szükség, mert a szilikonban épp az a pláne, hogy nem tapad hozzá a megsült sütemény. A tojásokat kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, így amikor majd dolgozunk velük, gyorsabban felhabosodnak.
2. A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk és kihűtjük. A lisztet összekeverjük a sóval, majd robotgéppel 4-5 perc alatt nagyon habosra keverjük a tojásokat meg a cukrot. A citrom héját a cukros tojás habba reszeljük, fakanállal beleforgatjuk a lisztet, és finom mozdulatokkal hozzákeverjük az olvasztott vajat.
3. A kész tésztát 10 percre a hűtőszekrénybe tesszük, hogy enyhén besűrűsödjön, majd a felét arányosan szét kanalazzuk a tepsi kagyló formájú mélyedéseibe, és 10-15 perc alatt megsütjük a süteményeket. Ezután ugyanígy elkészítjük a második adagot a maradék tésztából, amelyet mindaddig a hűtőben tartunk, amíg az első tepsi sütemény megsül.
Ez az omlós, francia teasütemény, számomra varázslatos édesség. A hozzávalók teljesen hétköznapiak, voltaképp hagyományos egyensúly-tésztáról van szó, csak ezúttal olvadt vajjal készül. Nehezen tudnék elképzelni ennél takarékosabb édességet, viszont az íze, hát az maga a csoda. Ember legyen a talpán, aki meg tudja állni, hogy ne falja fel rögvest a már megsült példányokat.
A csoki felét a kókuszolajjal együtt olvasszuk fel, majd hagyjuk kicsit visszahűlni. A tojást az édesítővel verjük fehéredésig, ez kb. 3-4 perc. Adjuk hozzá az olvasztott csokit, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit eldolgozzuk, golyót formázunk, fóliába csomagoljuk, hűtőszekrénybe tesszük. Miután lehűlt, kihűtjük, kiszaggatjuk a korongokat, sütőpapírral kibélelt tepsire t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit (az olaj kivételével) összegyúrjuk, kb. 15-20 percet pihentetjük. Lisztezett felületen kinyújtjuk (kb. 20×15 cm-esre), rátesszük a tölteléket, félbehajtjuk, ké...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy nagyobb, mikrózható bögrében vagy müzlis tálban a fenti sorrendben jól összekeverjük. Mikróban teljes fokozaton 3 perc alatt megsütjük. Frissen, melegen pl. va...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz