menu

Családireceptkönyv.hu

Csokoládés narancstorta


Írta:

Elk. idő: 1 óra 15 p
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók
Csokoládés piskóta (1 laphoz való mennyiség, de 3 adag kell belőle)
40g vaj
3 tojás
75ml tej
½ vaníliarúd
30g liszt
30g kakakópor
75g porcukor
Narancsos piskóta (1 laphoz való mennyiség, de 2 adag kell belőle)
40g vaj
3 tojás
1 narancs leve és héja (jó lédús legyen, kb. 80-90ml mennyiség ha sikerül)
½ vaníliarúd
80g liszt
75dkg porcukor
Narancsos krém
35dkg teavaj (20as formához elegendő 25dkg vaj)
60dkg porcukor (20as formához 42dkg)
2 narancs leve és héja
Csokoládékrém
10dkg teavaj
20dkg porcukor
10dkg kakaó
10dkg étcsoki
25dkg mascarpone

Elkészítés:


Mivel a piskótalapokat folyamatosan sütnünk kell, ezért az a legegyszerűbb, ha egyszerre kikeverjük a csokis, aztán pedig a narancsos tésztához szükséges alapanyagokat.
Első lépésként melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és állítsuk légkeveréses üzemmódba. Ha ilyen funkcióval nem rendelkezik a masinánk, akkor mehet nyugodtan a 180 fok.
Csokis tészta: A vajat olvasszuk meg, a tojásokat válasszuk szét. A sárgáját habosítsuk fel, adjuk hozzá a tejet, kaparjuk ki a vaníliarúd magját, kanalazzuk bele az előre kimért lisztet és kakaóport, és legvégül az olvasztott vajat. Ha ezzel megvagyunk, akkor a tojásfehérjét verjük keményre a kimért porcukorral.
Mérjük le, mennyi a tésztánk súlya és osszuk 3 egyenlő részre.
Az első két adagból piskótalapot készítsünk: 30 x 24-es méretűt. Ha nincs ekkora tepsink, mint ahogy nekem sem volt, trükközzünk. Mivel a tészta nem lesz vastag, ezért ha a sütőlappal kibélelt tepsi közepébe öntjük a tésztát és egyenletesen eloszlatjuk egy lapát segítségével, és közben előszedünk egy centit és néha kontrollmérést tartunk, akkor tudunk ekkora méretet „farigcsálni”. Azért fontos, hogy 24 centi széles legyen, mert 7 centis szeletekre kell hosszában felvágni a piskótát. És számolnunk kell azzal is, hogy nem lesz mindenhol szabályos, így le kell vágnunk a széleit.
Az utolsó adagból pedig 2 kör alakú tortalapot süssünk, felezzük el az adag tésztáját és sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük a tésztáinkat. Szerintem bőven elegendő a mennyiség a 26-os formához is.. Én ugyan 20assal csináltam, de túl sok tészta maradt meg. Szóval, ha megfogadjátok a tanácsom, akkor maradtok a 26-osnál.
A lapok kb. 12-14 perc alatt megsülnek. Szedjük ki a sütőből, ha elkészült és egy konyharuhára helyezzük fejjel lefele a piskótát. Az aljáról húzzuk le a sütőpapírt, majd a konyharuhával göngyöljük fel a tésztát és hagyjuk kihűlni. (Lesz rá idő, amíg mindent megsütünk.) Természetesen a kör alakú esetében ne így járjunk el :)
A tortaformákra azért lesz szükségünk, mert az alját és a tetejét fogják képviselni a folyamatban.
Narancsos tészta: A folyamat szinte teljesen megegyezik, azzal a különbséggel, hogy a tej helyett narancslevet és a narancs héját keverjük az alapanyagokhoz.
Sütés és minden egyéb tudnivaló ugyanaz, azonban itt a tésztát 2 részre kell osztanunk, amiből 2 piskótalap lesz.
A piskótalapokat krémmel összeragasztva kell felgöngyölnünk, és a két tortalap közé helyeznünk.
Narancsos krém: Figyeljünk arra, hogy a vaj legyen puha, mert úgy könnyebben fogunk tudni vele dolgozni. A teavajat a porcukorral keverjük habosra, majd ha ez már szinte teljesen sikerült, akkor adjuk hozzá a narancsok levét és héját. Rövid ideig keverjük csak és lassan adagoljuk a narancslevet, mert különben szét fog esni a krémünk, ahogy én is jártam. (Ez az ízélményen nem változtatott semmit
Csokikrém: az étcsokit a vajjal együtt, vízgőz felett olvasszuk meg, majd a tűzről levéve keverjük össze a szárazanyagokkal: a porcukorral és a kakaóporral. Robotgéppel pedig keverjük homogénre a mascarponet is.
Összeállítás: A piskótalapoknak vágjuk le a széleit, hogy egyenesek legyenek. Ahogy már korábban írtam, 7 centi szélességű csíkokra vágjuk a lapokat. Kicsit elcsúsztatva illesszük össze a csokis és a narancsos rétegeket, krémmel összeragasztva, majd ha a csokis tésztából maradt néhány centi szabadon, onnan kezdjük el felcsavarni. Ahogy csigázzuk fel, mindig figyeljünk arra, hogy a csíkokat krémmel ragasszuk össze, valamint a csokis a csokishoz, a narancsos pedig a narancsoshoz illeszkedjen.
Ha már nem tudjuk könnyedén csavarni a tésztát, akkor kezdjük el összeragasztani az alappal. Egy tálra helyezzük az egyik kör alakú tortalapunkat, kenjük meg a narancsos krémmel, majd helyezzük a közepére a felcsavart tésztánkat. Ezután könnyebben fogjuk tudni kenni és csavarni a tésztát egészen odáig, amíg az alap széléig nem érünk.
Végül kenjünk meg a felcsigázott tészta tetejét is a narancsos krémmel, és ragasszuk rá a tortalapot.
A fináléban már csak a csokikrémet kell vékonyan felkennünk a tortára. Először az oldalát vonjuk be, majd a tetején is simítsuk el a krémet.
Mielőtt fogyasztanánk, kb 1 órára tegyük a hűtőbe, hogy egy picit megdermedjen a krém.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha nem szokásunk figyelmesen elolvasni a recept leírását, csak a hozzávalókat, akkor most tegyünk kivételt. Pontosan számoljuk össze miből mennyire van szükségünk, de ehhez nyújtok egy kis segítséget: 3 narancs, 1 tábla ét csoki, 15 tojás, 3 zacskó porcukor, 250 dkg kakaópor, 250 g mascarpone, 3 csomag 250g-os vaj felvezetőként. És vaníliarúd!!! A többi meg általában van otthon is: tej, liszt. (A tejet ki ne hagyjátok, ugyanis egy nyomdahiba miatt a recept elkészítésénél ez nem szerepelt az újságban, nagy bosszúságomra)
A hozzávalók mennyiségét 20 centis tortaformához igazították (volna), azonban ha 26os alapot csinálunk, akkor is jut bőven elegendő tészta és krém is. Én 26-os formát javasolnék Nektek. Ha mégiscsak a 20as mellett döntenétek, akkor a maradék tésztából és krémből pohárkrémet tudtok csinálni az alapanyagok rétegezésével.
Aki nem kedveli a vajas krémet, az is bátran kipróbálhatja, nem vészes. (Én pedig tényleg az utálók körébe tartozom :))
Az utolsó megjegyzés pedig: a vaj legyen szoba-hőmérsékletű, és nehogy margarint használjatok!!!

Csokoládés narancstorta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: család
Almatorta (egyszerű)
Almatorta (egyszerű)

Az összegyúrt tésztát legalább egy órára hűtőbe teszem, Majd kerekre nyújtva, alacsonyabb formában peremezve (a forma oldalán is legyen tészta) teszem. Baracklekvárral kikenem, tet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Vörös bársony torta - mascarponés
Vörös bársony torta - mascarponés

A puha vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként elkeverjük benne a tojásokat. Az íróba vagy kefírbe keverjük a piros ételfestéket és hozzáadjuk a masszához. A szódabikarbóná...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Ildikó
SZTRACSATELLA TORTA.
SZTRACSATELLA TORTA.

TÉSZTA a tojásokat ketté vesszük....a sárgákat két evőkanál cukorral kikeverjük...a tojások fehérjét 4 evőkanál cukorral kemény habbá verjük... majd óvatosan a habba keverjük a t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Norita
Oreos sajttorta
Oreos sajttorta

A kekszet morzsásra darálom késes robotgépben, összekeverem a lágy vajjal. A tortaforma aljába nyomkodom egyenletesen a masszát, hűtőbe teszem, amíg elkészül a krém. A habtejszínt...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk