Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Egyensúlytészta-alaprecept


Írta:

Elk. idő: 45 perc
Adag: 6 -8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez

4 közepes tojás (kb. 60 g/darab)
1 csipet só
250 g porcukor
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
250 g vaj/margarin
1 biocitrom
250 g. finomliszt

Elkészítés:


. A hozzávalókat 2 órával a sütés kezdete előtt szobahőmérsékletű helyre tesszük – ez a siker egyik titka.

2. A tepsit/sütőformát kibéleljük sütőpapírral vagy a teljes mennyiségből elvett lágy vajjal/margarinnal vékonyan kikenjük, és megszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A tojásokat gondosan megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a porcukor felét, és egészen kemény, fényes habbá verjük. A maradék porcukrot, a vaníliás cukrot és a lágy vajat/margarint keverőtálba tesszük, robotgéppel 3-4 percig, fehérre-habosra keverjük, végül belereszeljük a gondosan megmosott, szárazra törölt citrom héját (A). Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, és mindegyikkel alaposan kikeverjük.

4. Lyukas fakanállal lazán belekeverünk a tojáskrémbe 2 evőkanál habot, majd 2-3 részletben a maradékot úgy, hogy a lisztet mindig a hab tetejére szitáljuk (B). O betűt formáló, laza, széles mozdulatokkal dolgozunk, hogy a hab össze ne törjön.

5. A masszához adjuk az egyes receptekben megadott további hozzávalókat-finomságokat (rum, mazsola, friss vagy cukrozott gyümölcsök, csokoládédarabkák, kakaó, fűszerek, stb.) (C), az előkészített tepsibe/formába simítjuk (D), megszórjuk az előírt mennyiségű és fajtájú gyümölccsel (főkép), majd a javasolt ideig, mintegy 30-50 percig sütjük (tűpróba!).

6. A megsült tésztát 10 percig a formában pihentetjük, aztán rácsra borítjuk-csúsztatjuk, és hagyjuk egészen kihűlni (kb. 1 óra), csak azután szeleteljük vagy dolgozunk vele tovább.

Trükkök, tippek, praktikák:


Fontos:
– Hogy kevesebbet kelljen mosogatni, célszerű előbb a tojásfehérjéket felverni, és csak azután kikeverni a zsiradékot a tojássárgákkal, ugyanis ha fordított sorrendet választunk, a habverőt gondosan el kell mosni, mielőtt a hab felveréséhez fognánk, mert ha szemernyi zsiradék is marad rajta (és a keverőtálon!), egyszerűen nem verődik fel a hab!
– Ha nagyok a tojások, eggyel kevesebb is elegendő, de legjobb, ha megmérjük őket, és hozzájuk igazítjuk a többi hozzávaló mennyiségét. A sok, illetve több tojástól nem lesz finomabb a tészta, de könnyen megeshet, hogy eltolódik a tojás-liszt arány, és süteményünk felfújtként fog viselkedni, azaz szép magasra feljön, de a sütőből kivéve hamarosan összeesik - különösen a piskótáknál gyakori eset!
– A tésztának akkor ideális a sűrűsége, ha a fakanálról vagy habverőről nem folyik le egykönnyen, szinte csak lerázni lehet. Ha ennél hígabbnak találjuk a masszát, 1-2 ek. lisztet keverünk hozzá; ha ennél sűrűbb, 2-3 ek., illetve minden esetben apránként, kis mennyiségben hozzáadott tejjel hígítjuk.
– Nem száll le a tészta aljára a (vízben vagy alkoholfélében megáztatott) mazsola, cukrozott gyümölcs, ha a teljes mennyiségből elvett 1-2 ek. liszttel megszórjuk. Szűrőkanálban lerázzuk róla a fölösleget, de a felhasznált lisztet is a masszához adjuk.

Tippek:
– Ha sok a masszába kevert finomság, a tojásokon kívül általában egy kevés sütőporral vagy élesztővel is „rásegíthetünk”. A sütőporos tésztát – a megadott hőfokra előmelegített (!) sütőben – mihamarabb sütni kell, mert amint nedvességgel találkozik a sütőpor, azonnal dolgozni kezd. Ha a sütő „lekési” a tésztát, az nem jön fel, szalonnás és lapos lesz!
– A kész sütemény – nagyobb darabokban/negyedekben, gondosan becsomagolva – remekül bírja a mélyhűtőt (a gyümölcsös is!). Fogyasztás előtt néhány órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, tetszés szerinti formára vágjuk, és megszórjuk porcukorral.

Változatok:
– Aszerint, hogy mivel gazdagítottuk a masszát, fogyaszthatjuk „simán”, esetleg cukor- vagy csokoládémázzal bevonva.
– Ha a tésztához friss gyümölcsöt adunk, tálalás előtt általában fahéjas vagy vaníliás porcukorral szórjuk meg a tetejét.
– Ha a masszában nincsen semmilyen „adalék”, a tésztát két lapra vághatjuk, megkenhetjük lekvárral vagy különféle krémekkel.
– Koleszterinszint-, illetve pénztárcakímélő változat, ha 4 helyett 2 tojással készítjük, a liszthez 1 kk. sütőport keverünk, a masszához pedig kb. 1 dl tejet adunk.

Egyensúlytészta-alaprecept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Domonkos
Angol krémdesszert
Angol krémdesszert

A vaníliakrémhez a tojássárgáját nagyobb méretű tálban habosra keverjük a cukorral, a keményítővel, a vaníliával és 1 dl tejjel. A maradék tejet és a tejszínt felforraljuk, majd fo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pite - rácsos-mákos
Pite - rácsos-mákos

Tészta: A hozzávalókat összegyúrjuk, a tészta 2/3-ad részét kinyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes tepsit. A tölteléket rásimítjuk. A tészta maradék 1/3-adából rácsot sodrunk. T...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Omlós almás pite Évi kedvenc
Omlós almás pite Évi kedvenc

Egy 39 x 26 cm-es nagy tepsit előkészítünk és a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba. Jöhet hozzá a porcukor, a sütőpor és a só is. Keverjük alapos...

Elkészítési idő: 1 ÓRA 10 PERC
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Adventi mézes koszorú
Adventi mézes koszorú

A margarint, cukrot, sót keverjük el, amíg krémes és habos lesz. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként, és ezt követően adjuk hozzá a marcipánt is. A lisztet keverjük el a sütőporra, é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk