½ kg tehéntúró
120 g búzadara
20 g szobahőmérsékletű vaj
½ citrom reszelt héja
3 tojás
elhagyható 2 csapott ek egész mák
1 ek porcukor
1 csipet só
100 g zsemlemorzsa
70 g vaj
A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a vajat, a porcukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a mákot, a tojássárgákat és a búzadarát. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és lazán a túróba forgatjuk. Ezután vizes kézzel gombócokat formázunk, minden gombóc közepébe egy fél szem epret teszünk. Forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük a gombócokat. Miután feljöttek a víz felszínére 3-4 percig főzzük, majd kiszedjük és lecsepegtetjük őket.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. A lecsepegtetett gombócokat a morzsába forgatjuk. Tejföllel és eper jammel tálaljuk
A rizst a vízzelfeltesszük főni. Ha a víz elpárolog, hozzáöntjük a tejet, ízlés szerint édesítőt és vaníliát adunk hozzá, valamint a citrom levét és héját. Amikor a rizs puhulni k...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA gombóchoz a túrót, a tojást, a lisztet és a vajat, a reszelt citromot, a vaníliás cukrot és a félbevágott vaníliarúd kikapart belsejét összekeverem. A toast kenyér héját levá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe teszem, és a gépet a tészta programon elindítom. Nálam ez a 7-es. A gép a tésztát összeállítja és dagasztja 20 percig. Ha lejárt a 20 perc...
Elkészítési idő: kb2óra 15 perc Nehézség: KönnyűBéleljünk ki alufóliával egy 23 cm hosszúságú gyümölcskenyérformát úgy, hogy a fólia szélei túllógjanak. Vajazzuk ki. Szitáljuk tálba a lisztet, tegyük hozzá a fűszereket, a sü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű