Családireceptkönyv.hu

Évi féle Bejgli


Írta:

Elk. idő: 1 óra 15 p
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


40 dkg finom liszt,1 csipet só
1 dl hideg tej 1 dkg élesztő
4 dkg porcukor
1 tojás sárgája
16 dkg hideg vaj,margarin,kockára vágva
Töltelék:
15 dkg dió,fél citrom+narancs héja egy mokkás kanál fahéj,kevés mazsola
15 dkg mák, fél reszelt citrom + narancs héja,egy mokkás kanál fahéj, fél reszelt alma
a forrázáshoz 1,5 dl víz 12 dkg cukor a szirupot elfelezem és a töltelékre öntöm valamint az 1 tojás fehérjét ami a tésztából megmaradt kemény habbá verem és hozzáadom a kihűlt töltelékhez

Elkészítés:


előző éjszaka összeállítom pihentetem a hűtőben és másnap elfelezem téglalap alakúra nyújtom egy egész tojás és 1 tojássárgájával a tészta szélét három oldalán lekenem rásimítom a tölteléket és a két szélét behajtom,ezután egy tányér alátét segítségével lesimítom a töltelékes tésztát (a nagyi ezt nem írta az én találmányom) és lazán feltekerem a tésztát,majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
Ugyanígy elkészítem a dió töltelékkel és ráhelyezek 1 egész diót ,hogy megismerjem melyik a dióval töltött tekercs, majd egy hurka pálcával megszurkálom az aljáig és lekenem a maradék tojásos keverékkel.A hűtőbe teszem a lekent bejgliket,és addig hagyom ott ameddig rászárad.(kb 1 óra)a kezemmel tudom ellenőrizni ha rászáradt a tojás a bejglire ha igenekenem megint tojással és meleg helyen hagyom ezt a réteget is rászáradni.Száradás után előmelegített sütőbe 200-210 fokon kezdem el sütni a bejglit 10 percig, mert ilyenkor megemelkedik a tészta, és kialakul a külső kérge, ami már nem hagyja tovább keni a süteményt a sütés alatt. Ez után vedd le a hőfokot 180 °C-ra, és süsd aranybarnára a bejglit.

Trükkök, tippek, praktikák:


- A töltelék mennyisége legyen kevesebb 3 dkg-al, mint a tészta súlya. Ezt pontosan ki kell mérni.
- A töltelékbe ne kerüljön sok folyadék, mert az nyomja szét a tésztát.
- Az élesztőt mindig hideg tejben oldd fel, ha bejglit készítesz, és ne futtasd fel. Ez nagyon fontos. A felfuttatott élesztőtől a bejgli tésztája vastaggá válik.
- Fél centinél ne nyújtsd vékonyabbra a tésztát.
- Hideg helyen tartsd amikor az első réteg tojást rákened.
- Mindig egy tojás sárgája és egy egész tojás keverékét használd a kenéshez
- Mindig hagyj elég időt a tojásnak, hogy megszikkadjon a tésztán.
- Fontos, hogy először magas hőfokon 200-210 °C-on süsd a bejglit 10 percig, mert ilyenkor megemelkedik a tészta, és kialakul a külső kérge, ami már nem hagyja tovább keni a süteményt a sütés alatt. Ez után vedd le a hőfokot 180 °C-ra, és süsd aranybarnára a bejglit.
- Ha kihűlt, szeletelés előtt legalább egy napra csomagold folpackba, hogy megpuhuljon a bejgli, így szépen tudod majd szeletelni, és nem morzsálódik.
Jó étvágyat!
B.U.É.K!

Évi féle Bejgli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Étcsokis-meggyes brownie
Étcsokis-meggyes brownie

A vajat és a kockára tört csokit megolvasztjuk gőz felett - amikor kész, pár percig hűlni hagyjuk. A cukrot és a tojásokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajas-csokis masszát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Avocado Brownie
Avocado Brownie

Preheat the oven to 350 degrees and line an 8 inch square with foil and coat lightly with cooking spray. Melt the chocolate in a bowl over a sauce pan of simmering water. Let it c...

Elkészítési idő: 30 p
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Albert kekszek
Albert kekszek

Összekeverjük a tejet 5 kanál kristálycukorral, 5 kanál liszttel és a csokoládés pudingporral,majd állni hagyjuk. Elvegyítjük a margarint a cukorral és a kávéval, és felmelegítjük....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mézes puszedli
Mézes puszedli

A hozzávalókat egy nagyobb tálba mérem - mézet és a zsírt egy kicsit megolvasztva adom hozzá -majd villával jól elvegyítem és szépen összegyúrom az egészet. A sütőt bekapcsolom,...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk