40 dkg finom liszt,1 csipet só
1 dl hideg tej 1 dkg élesztő
4 dkg porcukor
1 tojás sárgája
16 dkg hideg vaj,margarin,kockára vágva
Töltelék:
15 dkg dió,fél citrom+narancs héja egy mokkás kanál fahéj,kevés mazsola
15 dkg mák, fél reszelt citrom + narancs héja,egy mokkás kanál fahéj, fél reszelt alma
a forrázáshoz 1,5 dl víz 12 dkg cukor a szirupot elfelezem és a töltelékre öntöm valamint az 1 tojás fehérjét ami a tésztából megmaradt kemény habbá verem és hozzáadom a kihűlt töltelékhez
előző éjszaka összeállítom pihentetem a hűtőben és másnap elfelezem téglalap alakúra nyújtom egy egész tojás és 1 tojássárgájával a tészta szélét három oldalán lekenem rásimítom a tölteléket és a két szélét behajtom,ezután egy tányér alátét segítségével lesimítom a töltelékes tésztát (a nagyi ezt nem írta az én találmányom) és lazán feltekerem a tésztát,majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
Ugyanígy elkészítem a dió töltelékkel és ráhelyezek 1 egész diót ,hogy megismerjem melyik a dióval töltött tekercs, majd egy hurka pálcával megszurkálom az aljáig és lekenem a maradék tojásos keverékkel.A hűtőbe teszem a lekent bejgliket,és addig hagyom ott ameddig rászárad.(kb 1 óra)a kezemmel tudom ellenőrizni ha rászáradt a tojás a bejglire ha igenekenem megint tojással és meleg helyen hagyom ezt a réteget is rászáradni.Száradás után előmelegített sütőbe 200-210 fokon kezdem el sütni a bejglit 10 percig, mert ilyenkor megemelkedik a tészta, és kialakul a külső kérge, ami már nem hagyja tovább keni a süteményt a sütés alatt. Ez után vedd le a hőfokot 180 °C-ra, és süsd aranybarnára a bejglit.
- A töltelék mennyisége legyen kevesebb 3 dkg-al, mint a tészta súlya. Ezt pontosan ki kell mérni.
- A töltelékbe ne kerüljön sok folyadék, mert az nyomja szét a tésztát.
- Az élesztőt mindig hideg tejben oldd fel, ha bejglit készítesz, és ne futtasd fel. Ez nagyon fontos. A felfuttatott élesztőtől a bejgli tésztája vastaggá válik.
- Fél centinél ne nyújtsd vékonyabbra a tésztát.
- Hideg helyen tartsd amikor az első réteg tojást rákened.
- Mindig egy tojás sárgája és egy egész tojás keverékét használd a kenéshez
- Mindig hagyj elég időt a tojásnak, hogy megszikkadjon a tésztán.
- Fontos, hogy először magas hőfokon 200-210 °C-on süsd a bejglit 10 percig, mert ilyenkor megemelkedik a tészta, és kialakul a külső kérge, ami már nem hagyja tovább keni a süteményt a sütés alatt. Ez után vedd le a hőfokot 180 °C-ra, és süsd aranybarnára a bejglit.
- Ha kihűlt, szeletelés előtt legalább egy napra csomagold folpackba, hogy megpuhuljon a bejgli, így szépen tudod majd szeletelni, és nem morzsálódik.
Jó étvágyat!
B.U.É.K!
A tojást kikeverjük a cukrokkal és a lereszelt almával. A sütőport összekeverjük a liszttel, a kávéval és dióval, majd az almás masszához adjuk, és fakanállal összeforgatjuk. Sütő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk és bezacskózva legalább 2 órára a hűtőbe tesszük. Ezután enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Kb. 3 mm vastagra és kiszúrjuk, majd megnyomjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit (az olaj kivételével) összegyúrjuk, kb. 15-20 percet pihentetjük. Lisztezett felületen kinyújtjuk (kb. 20×15 cm-esre), rátesszük a tölteléket, félbehajtjuk, ké...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot 5 dl vízzel egy edénybe tesszük és főzni kezdjük. A meghámozott almát felszeleteljük és mikor a cukros víz elkezd sziruppá válni, hozzáadjuk. A pudingporokat feloldjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű