menu

Családireceptkönyv.hu

Farsangi fánk szalagos 1.hütős


Írta:

Elk. idő: 1 óra 30 perc
Adag: 4-6adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
kb. 2,5 dl langyos tej
4 ek. cukor
4 tojás sárgája
0,5 dl rum
1 csipet só
1 narancs v. citrom reszelt héja
8 dkg olv. vaj
másik recept:
Szalagos fánk
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, átszitálva
4 - 5 evőkanál olvasztott vaj,
1 tojás
30 g élesztő
2 dl langyos tej,
2 ek cukor,
csipet só.

Elkészítés:


Először felfuttatom az élesztőt egy kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.
Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom. A kezemmel lapogatom el olyan jó ujjnyi vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd egy abrosszal letakarom az egészet. Fél órát kelesztem.
Olajat melegítek egy nagyobb lábasban. A fánkokat úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba, az ujjammal benyomom a közepüket. Fedővel letakarva kb. másfél percig sütöm, majd megfordítom őket, és fedő nélkül is másfél percig. Az olaj jó meleg kell legyen, de ne túl forró, mert akkor csak kívülről ég meg, a közepe nyers marad, ha nem elég meleg, akkor megszívja magát olajjal, bár a rum segít ezt megelőzni.
másik:
A langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. A lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a tojást, majd a felfuttatott élesztőt és elektromos mixerrel jól dolgozzuk ki. Az olvasztott vajat teáskanalanként adagolva folyamatos keverés közben adjuk hozzá, majd kézzel jól gyúrjuk át. Formáljunk egy cipó formát, és tegyük meleg helyre kelni ( pl. fűtőtest közelébe) fél – egy órára . A megkelt tésztát tegyük egy kilisztezett nyújtódeszkára és sodorjuk kb. 1,5 cm vastag téglalapra. A tésztát hajtsuk félbe, és még egyszer finoman nyújtsuk meg. A tésztából nagyobb pogácsaszaggatóval vagy vizespohárral szúrjuk ki a fánkokat, fedjük le egy tiszta konyharuhával és kb. fél óra alatt kelesszük másfélszeres nagyságúra. Forró, bő olajban süssük. Ügyeljünk arra, hogy a felső oldala kerüljön először az olajba, és a sütési idő feléig fedő alatt süssük. Ha elkészül, szedjük szalvétára, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk. Magában, porcukorral meghintve is nagyon finom, de kiválóan illik hozzá a baracklekvár, vagy a csokiöntet is.

Csörögefánk

25 dkg finomliszt, átszitálva
5 dkg vaj
3 tojássárgája
1,5 dl tejföl
2 teáskanál porcukor
1 csipet só
A sütéshez olaj

Morzsoljuk a vajat az átszitált liszthez, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Dagasszuk kézzel hólyagosra. Liszttel meghintett nyújtódeszkán sodorjuk kb. 3-4 mm vastagra és a tésztából vágjunk négyzeteket. A négyzetek közepén átlósan ejtsünk egy vágást, majd formázzuk forgács alakúra – a bemetszett résen húzzuk át a tészta egyik sarkát. Bő forró olajban, egyszer megfordítva megsütjük. Ezeket a fánkokat kivételesen még melegen hintjük meg porcukorral. Baracklekvárba mártogatva még finomabb.

Sajtfánk

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, átszitálva
4 dl tej
6 tojás
40 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt
10 g só

A tejet melegítsük fel és állandó keverés mellett főzzük hozzá a vajat. Ha a vaj felolvadt, ugyancsak állandó keverés mellett adjuk hozzá a lisztet és reszelt sajtot és addig főzzük, amíg elválik a lábas falától. Egyenként jöhetnek bele a tojásokat úgy, hogy sima masszát kapjunk. Kanállal szaggassunk halmokat és nem túl forró olajban süssük pirosra.



Trükkök, tippek, praktikák:


hideg van:-)
Lesz, ami lesz alapon betettem egy kelesztő tálba és a fedelét is rátettem. Másnap kivettem a hűtőből és szépen kinyújtottam, majd kiszaggattam, letakartam és vártam a csodára. Nem is váratott sokáig magára, egyszer csak elkezdett kelni a tészta. Igaz kicsit hosszabb idő kellett neki, de olyan szépek lettek, amilyenekre vágytam. Az olajba téve is csak 2-3 db lett kicsit csálé. Ezek után nem fogok félni a hűtőbe kelesztéstől a fánknál sem:-)
Lizától tanultam, hogy a tojásfehérjét is hozzá lehet adni a tésztájához, mégpedig felvert formájában és a zsiradékot pedig nagyon kis adagban majdnem a dagasztás legvégén.

Farsangi fánk szalagos 1.hütős

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mézes csók, dióval és mandulával
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Mézes csók, dióval és mandulával

Fenti hozzávalókat összedolgozzuk, utána adunk hozzá 2 evőkanál mézet és összegyúrjuk,3 cl tej, vagy ha a liszt kéri akkor fél decit adunk hozzá. Kb. fél cm vastagra nyújtjuk, kis...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szilvás cobbler anyukám módra
Szilvás cobbler anyukám módra

A gyümölcsöket kimagozzuk és felezzük, hozzáadjuk a keményítőt, a nádcukrot és a vanília kikapart magjait majd jól összekeverjük. Ezt a gyümölcsös keveréket egy sütőtálba tesszük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almás gofri
Almás gofri

A hozzávalókat összekeverjük és gofrisütőben kisütjük

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Klasszikus darált karácsonyi süti
Klasszikus darált karácsonyi süti

A lisztet a porcukorral, vaníliacukorral és sütőporral elkeverjük. Hozzáadjuk a puha vajat vagy margarint. Sima állagú tésztává gyúrjuk, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd egyenk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk