1 db közepes vöröshagyma
3 ek. rizs- vagy kukoricaliszt
3 db közepes répa
30 dkg pörkölt sós földimogyoró
ízlés szerint: bazsalikom, oregánó, petrezselyem, fokhagyma
vagy
20 dkg földimogyoró, napraforgómag és szezámmag vegyesen
só
egy evőkanál liszt
fél deciliter olívaolaj
két citrom leve
újhagyma
petrezselyem
Készítsünk egy „lisztpépet” ami a szendvicskrém bázisát adja majd. Kb. 2 literes edényben pirítsunk le forró olajon 1 db közepes vöröshagymát. A pirítás végén futtassuk át a hagymán a bazsalikomot, oregánót, majd 3 dl vízzel engedjük fel és rögtön mehet hozzá 3 evőkanálnyi rizsliszt vagy kukoricaliszt. Ezt gyorsan keverjünk ki csomómentesen kézi habverővel, majd főzzük fel úgy, hogy 1-2 percig bugyogjon. Amíg a lisztpép hűl, addig 3 db közepes répát reszeljünk le a legkisebb reszelőn, és 30 dkg pörkölt sós földimogyorót meg, mag vagy kávédarálón őröljük meg. Ha kihűlt a lisztpép, akkor mehet bele a reszelt sárgarépa, meg az őrölt földimogyoró. Mivel van már benne olaj és olajos mag is, ezért külön olaj nem szükséges hozzá. Finomra vágott petrezselymet adjunk hozzá és jól keverjük össze. Ha a mogyoró pörkölt sótlan, az is jó, de akkor ízlés szerint kell pótolni a sót. Ha valaki szereti a fokhagymát, akkor azt is tehet bele.
vagy
Az olajos magokat őröld finomra aprítógépben vagy kávédarálóban. Keverd össze a többi hozzávalóval. Ha túl száraz lenne, önts hozzá még egy kis olívaolajat.
Gyermekek egy éves kortól fogyaszthatják.
Szendvicskrém házilag
A vajjal és házilag készített kenőkék, szendvicskrémek jó alternatívák lehetnek. Hűtőben lefedve edényben 2-3 napig biztosan elállnak.
Zöldségek, olajos magvak felhasználásával különféle krémeket készíthetünk, a variációknak csak ízlésünk és fantáziánk szab határt.
Egészséges
A sárgarépában lévő zsírban oldódó „A” vitamin elő-vitaminja a karotin jól ki tud oldódni az olajos közegben. Másik előny, hogy nincs megfőzve, nincs hőkezelve a sárgarépa, ezért sok illékony gyógyító anyag megmarad benne. A sós mogyoró, olyan embereknek ajánlott erőteljesen, akiknek túl szétszórt, csapongó, “Földtől elrugaszkodott”, a gondolkodása. A só meg a FÖLDI-mogyoró koncentrálja és Földre húzza a figyelmet.
A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk. A tejfölt kikeverjük a reszelt sajttal. A paradicsomot meghámozzuk, a hagymát megtisztítjuk és mindkettőt felszeleteljük. A tepsi alját vékonyan...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűMeghámozom a krumplit és hasábokra szelem. Felteszem főni annyi vízbe, hogy ellepje. Mikor már megpuhult és elfőtte a levét, jól összetöröm villával. Beleszórom a lisztet, és jól e...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 nappal korábban beáztatjuk a csicseriborsót. A beáztatott csicserit leszűrjük, majd bő, sós vízben puhára főzzük. Ezalatt felszeleteljük a hozzávalókat, a hagymákat finomra, a...
Elkészítési idő: ~ 1 óra Nehézség: KönnyűSós vízben megfőzzük a rózsáira szedett karfiolt. A hagymát felkockázzuk és olajon megfonnyasztjuk. A kenyeret vízbe áztatjuk. Amikor a karfiol kihűlt, összekeverjük a fűszerekk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű