A piskótához
4 db tojás
1 db tojássárgája
70 g kristálycukor
1 cs vanillin cukor
80 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
A gesztenyés krémhez
2+1 dl tejszín
1 cs habfixáló
250 g gesztenyepüré
2 ek rum
A csokis vajkrémhez
150 g vaj vagy margarin (puha)
100 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
1 db tojássárgája
1 ek kakaópor (cukrozatlan)
A locsoláshoz
Kb. 1 dl rum
Egy sütő tepsit (30 x 40 cm) kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (légkeverésesnél 180°C-ra).
A piskótához a tojásokat és a tojássárgáját egy tálba tesszük és elektromos habverővel a legmagasabb fokozaton 1 percig habosítjuk. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a kétféle cukrot és kb. 3 percig verjük. A sütőporral összekevert lisztet a tojásos masszához szitáljuk, és alacsony fokozaton összedolgozzuk, majd azonnal az előkészített formába öntjük, és a sütőbe toljuk. Körülbelül 10 percig sütjük, azonban ügyeljünk rá, hogy ne nagyon piruljon meg a széle, mert megkeményedik és eltörik. Ha megsült, egy cukrozott sütőpapírra borítjuk, és sütőpapírral együtt hűtjük ki.
A gesztenyés krémhez verjük fel a 200 ml tejszínt a habfixálóval. A gesztenyepürét keverjük simára a maradék 100 ml tejszínnel és a 2 ek. rummal, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. A kihűlt, sütőpapírtól megszabadított és az 1 dl rummal meglocsolt piskótát egyenletesen megkenjük a krémmel és óvatosan, a hosszabb végénél kezdve szorosan feltekerjük és hűtőbe tesszük.
A vajkrémhez a vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával és a kakaóporral habosra keverjük. A krémből 3 evőkanálnyit egy csillagcsőrrel ellátott habzsákba teszünk, a többit a roládra kenjük és egy habkártyával vagy villával hullámokat rajzolunk rá. A félretett krémből habrózsákat nyomunk rá.
Javaslatok, alternatív elkészítés
A plusz egy tojássárgájára azért van szükség, hogy könnyebben fel tudjuk tekerni a piskótát, így nem szükséges nedves konyharuhába csavarni. Ha valaki mégsem bízik a módszerben az kihűlés előtt tekerje fel, majd utána töltse.
Látványos és nagyon finom sütemény.
A bagettet felszeleteljük, megkenjük vajjal, szendvicskrémmel, vagy körözöttel, de bármi mással is lehet. Ha vajjal kenjük, sonkát, vagy felvágottat szeletelünk rá. A paradicsomo...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűHozzávalók a krémhez: 3 dl tej 3 evőkanál liszt 15 dkg porcukor 20 dkg vaj 20 dkg darált dió A tetejére: 10 dkg étcsokoládé 1 teáskanálnyi vaj 2 teáskanálnyi rumaroma...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA franciasaláta zöldségkeveréket sós vízben megfőzzük. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, citromlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Bá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztbe belemorzsoljuk a margarint, hozzátesszük a tojást, a cukrot, a sütőport a citromlevet és összegyúrjuk egy kemény állagú tésztává. Hűvös helyen, letakarva pihentetjük fél...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes