menu

Családireceptkönyv.hu

Házi ciabatta


Írta:

Elk. idő: 1 óra 15 p
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


4 és 1/2 bögre/cups finomliszt, kb. 60 dkg

2 teáskanál só

2 teáskanál szobahőmérsékletű élesztő

2 bögre melegvíz

olívaolaj az edénybe

Elkészítés:


Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, egy másik edényben pedig az élesztőt elegyítsük a meleg vízzel. Az élesztős vizet adjuk hozzá a liszthez, és határozott mozdulatokkal keverjük gyorsan össze, nem kell rögtön kidolgozni! Hagyjuk állni a masszát tíz percig, majd kezdhetjük kikeverni (robotgéppel könnyebb). Sima és lágy tésztát kell kapnunk.

Egy tálba öntsünk kevés olívaolajat, helyezzük bele a tésztát, forgassuk meg benne, hogy minden oldala olajos legyen. Folpackkal fedjük le – konyharuhával le is takarhatjuk – majd hagyjuk egy órát pihenni. A tészta a duplájára kel.

Fél órával a sütés előtt melegítsük elő a sütőt maximális hőfokon (az én sütőmnél ez 250 fokot jelent). A tepsit szórjuk meg kukoricaliszttel. Ha lejárt a kelesztési idő, borítsuk a tésztát finomliszttel meghintett munkafelületre. Hempergessük meg a lisztben, de ne nyomkodjuk bele. A tésztát vágjuk ketté, alakítsunk ki belőle egy rudat, s ezt csavarjuk meg háromszor. Fektessük a tepsire és szórjuk meg kukoricaliszttel.
Azonnal tehetjük a forró sütőbe. Sütési idő 25 perc. Vigyázat, ne süssük tovább, könnyen megég.

Trükkök, tippek, praktikák:


A ciabatta jellegzetes olasz kenyérféleség. A ciabatta papucsot jelent, ami a kenyér lapos, hosszúkás formájára utal. Főleg szendvicsekhez használják fel, a kérge ropogós, a belseje puha, lyukacsos. Sokféleképpen ízesíthető: magvakkal, fűszernövényekkel, szárított paradicsommal, pirított hagymával. Érdemes megsütni, sokkal olcsóbb így, mintha vásárolnánk, s az élmény is nagyobb!

Házi ciabatta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Krumplis-sajtos kifli
Krumplis-sajtos kifli

Elkészítése: A krumplit megmossuk és enyhén sós vízben, héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és még melegen áttörjük vagy megreszeljük. Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Kelesztés nélküli kifli
Kelesztés nélküli kifli

Cukros langyon tejben felfuttatom az élesztőt és kidagasztom a többi hozzávalóval. A cipóból egy nagy kört nyújtok, 8 cikkre vágom és a széles részétől kezdve feltekerem, úgy, hog...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Csiga (kakaós, diós)
Csiga (kakaós, diós)

A tejben az élesztőt megkelesztjük, összekeverjük, vékonyra (3-4 mm) kinyújtjuk. A töltelék lehet darált dió cukorral keverve, vagy cukros kakaó, lekvár stb. Roládba feltekerjük,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zsemle GM
Zsemle GM

A száraz hozzávalókat egy tálba mértem és összekevertem. Ezután hozzáadtam a vizet és az olajat, összedolgoztam. Olajos kézzel kisebb gombócokat formáztam a tésztából és egy sütő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk